Papryka faszerowana po Łowicku

MateuszSlominski
Papryka faszerowana po Łowicku

0

0 / 0

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. papryka czerwona

300 g mięso mielone

1 szt. cebula

100 g ryż biały

0.50 opak. łowicz sos spaghetti

1 łyżka oliwa z oliwek

4 szt. pomidorki koktajlowe

2 łyżecz. ser żółty

Przygotowanie


1

Na patelni podgrzać oliwę i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Pod koniec dodać starty lub przeciśnięty czosnek i po około pół minuty dodać mięso. Obsmażać, aż mięso zacznie nabierać złoto-brązowego koloru.

2

Ryż ugotować do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nastawić piekarnik na 200 C.

3

Kiedy mięso nabierze już złotego koloru dodać przyprawy - papryka słodka (najlepiej wędzona), pieprz, sól, pół łyżeczki tymianku i łyżeczkę oregano. Ja osobiście lubię z rozmarynem zamiast tymianku, ale nie każdy lubi ten specyficzny smak. Dokładnie wymieszczać i podsmażyć jeszcze minutę. Dodać Łowicz sos spaghetti i smażyć dalej przez około 2-3 minuty.

4

Dodać ugotowany i dobrze odcedzony ryż. Dokładnie wymieszać i odstawić z ognia.

5

Z papryki odciąć górną część (tą z zieloną łodyżką) i usunąć w miarę jak najdokładniej gniazda nasienne. Można delikatnie skropic oliwą wnętrzne papryki, a później wypełnić je farszem. Na wierzch położyć pomidorki koktajlowe pocięte w plasterki i włożyć do formy żaroodpornej.

6

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 25-35 minut.

7

Zetrzeć żółty ser. Na 5 minut przed końcem pieczenia wyjąć papryki i posypać je startym serem. Włożyć ponownie do piekarnika na pozostałe 5 minut - tak, żeby ser się roztopił.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

401

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

38

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły