Papryka faszerowana po Łowicku
MateuszSlominski
Wartości odżywcze na porcję
Energia
401
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. papryka czerwona
300 g mięso mielone
1 szt. cebula
100 g ryż biały
0.50 opak. łowicz sos spaghetti
1 łyżka oliwa z oliwek
4 szt. pomidorki koktajlowe
2 łyżecz. ser żółty
Przygotowanie
Na patelni podgrzać oliwę i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Pod koniec dodać starty lub przeciśnięty czosnek i po około pół minuty dodać mięso. Obsmażać, aż mięso zacznie nabierać złoto-brązowego koloru.
Ryż ugotować do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nastawić piekarnik na 200 C.
Kiedy mięso nabierze już złotego koloru dodać przyprawy - papryka słodka (najlepiej wędzona), pieprz, sól, pół łyżeczki tymianku i łyżeczkę oregano. Ja osobiście lubię z rozmarynem zamiast tymianku, ale nie każdy lubi ten specyficzny smak. Dokładnie wymieszczać i podsmażyć jeszcze minutę. Dodać Łowicz sos spaghetti i smażyć dalej przez około 2-3 minuty.
Dodać ugotowany i dobrze odcedzony ryż. Dokładnie wymieszać i odstawić z ognia.
Z papryki odciąć górną część (tą z zieloną łodyżką) i usunąć w miarę jak najdokładniej gniazda nasienne. Można delikatnie skropic oliwą wnętrzne papryki, a później wypełnić je farszem. Na wierzch położyć pomidorki koktajlowe pocięte w plasterki i włożyć do formy żaroodpornej.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 25-35 minut.
Zetrzeć żółty ser. Na 5 minut przed końcem pieczenia wyjąć papryki i posypać je startym serem. Włożyć ponownie do piekarnika na pozostałe 5 minut - tak, żeby ser się roztopił.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
401
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.