Papryka faszerowana kaszą jęczmienną warzywami i pomidorami krojonymi z puszki
maspexdigital
Bardzo pożywne i smaczne danie wegetariańskie z wykorzystaniem rozmaitych warzyw. Im większa papryka, tym więcej farszu i więcej pysznego jedzonka!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
286
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bardzo pożywne i smaczne danie wegetariańskie z wykorzystaniem rozmaitych warzyw. Im większa papryka, tym więcej farszu i więcej pysznego jedzonka!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. papryka czerwona
100 g lubella kasza jęczmienna
1 szt. marchewka
100 g pieczarki
1 puszka pomidory krojone łowicz
2 szczyp. sól, pieprz
1 łyżka olej rzepakowy
100 g ser żółty
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Na patelni, na podgrzanym oleju (1 łyżka) podsmażamy przygotowane wcześniej warzywa. Po kilku minutach smażenia dodajemy 4 łyżki pomidorów z puszki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Papryki myjemy, przekrawamy na dwie części i usuwamy gniazda nasienne, a następnie solimy je od strony miąższu.
Przygotowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
Podsmażone warzywa mieszamy z kaszą jaglaną i posiekaną natką pietruszki i taką mieszankę faszerujemy papryki. Gotowe posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok. 15-20 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
286
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.