Papryka faszerowana kaszą jęczmienną warzywami i pomidorami krojonymi z puszki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Papryka faszerowana kaszą jęczmienną warzywami i pomidorami krojonymi z puszki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F3548-1702057705599.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo pożywne i smaczne danie wegetariańskie z wykorzystaniem rozmaitych warzyw. Im większa papryka, tym więcej farszu i więcej pysznego jedzonka!
0
0 / 0
Bardzo pożywne i smaczne danie wegetariańskie z wykorzystaniem rozmaitych warzyw. Im większa papryka, tym więcej farszu i więcej pysznego jedzonka!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. papryka czerwona
100 g lubella kasza jęczmienna
1 szt. marchewka
100 g pieczarki
1 puszka pomidory krojone łowicz
2 szczyp. sól, pieprz
1 łyżka olej rzepakowy
100 g ser żółty
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Na patelni, na podgrzanym oleju (1 łyżka) podsmażamy przygotowane wcześniej warzywa. Po kilku minutach smażenia dodajemy 4 łyżki pomidorów z puszki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Papryki myjemy, przekrawamy na dwie części i usuwamy gniazda nasienne, a następnie solimy je od strony miąższu.
Przygotowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
Podsmażone warzywa mieszamy z kaszą jaglaną i posiekaną natką pietruszki i taką mieszankę faszerujemy papryki. Gotowe posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok. 15-20 minut.