Papryka faszerowana kaszą jęczmienną warzywami i pomidorami krojonymi z puszki

maspexdigital
Papryka faszerowana kaszą jęczmienną warzywami i pomidorami krojonymi z puszki

0

0 / 0

Bardzo pożywne i smaczne danie wegetariańskie z wykorzystaniem rozmaitych warzyw. Im większa papryka, tym więcej farszu i więcej pysznego jedzonka!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. papryka czerwona

100 g lubella kasza jęczmienna

1 szt. marchewka

100 g pieczarki

1 puszka pomidory krojone łowicz

2 szczyp. sól, pieprz

1 łyżka olej rzepakowy

100 g ser żółty

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.

2

Na patelni, na podgrzanym oleju (1 łyżka) podsmażamy przygotowane wcześniej warzywa. Po kilku minutach smażenia dodajemy 4 łyżki pomidorów z puszki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3

Papryki myjemy, przekrawamy na dwie części i usuwamy gniazda nasienne, a następnie solimy je od strony miąższu.

4

Przygotowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.

5

Podsmażone warzywa mieszamy z kaszą jaglaną i posiekaną natką pietruszki i taką mieszankę faszerujemy papryki. Gotowe posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok. 15-20 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

286

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły