Papryka faszerowana kaszą jęczmienną
goodfoodlover
Czerwona papryka faszerowana kaszą jęczmienną - świetny pomysł na rodzinny obiad lub kolację we dwoje. W proponowanej przez nas wersji standardowy przepis wzbogacony jest o pieczarki i suszone pomidory!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
501
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
4
3.3 / 9
Czerwona papryka faszerowana kaszą jęczmienną - świetny pomysł na rodzinny obiad lub kolację we dwoje. W proponowanej przez nas wersji standardowy przepis wzbogacony jest o pieczarki i suszone pomidory!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 łodyga nać pietruszki
2 łyżecz. sól, pieprz
300 g pieczarki
2 szkl. lubella kasza jęczmienna
1 szt. cebula
3 szt. papryka czerwona
6 szt. pomidory suszone
2 łyżka masło
Przygotowanie
Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Podsmażyć cebulę i pieczarki. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory i chwilę podsmażyć.
Do miski przełożyć kaszę. Wsypać pieczarki, pomidory i cebulę. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać składniki.
Z papryki ściąć górę. Wyciąć nasienie. Każdą paprykę faszerować kaszą z warzywami. Przykryć odciętą górą z papryki. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec przez 25-30 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
501
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.