Papryka faszerowana
EwelinaWachala
Faszerowana papryka to sposób na obiad w nieco innej wersji.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2731
kcal
Białka
246
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
150
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Faszerowana papryka to sposób na obiad w nieco innej wersji.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. papryka czerwona
400 dag. mięso mielone
1 szt. cebula
2 szt. marchew
2 opak. ryż
1 szczyp. zioła prowansalskie
1 łyżecz. sól, pieprz
Przygotowanie
Paprykę umyć i osuszyć. Odciąć górną część, wydrążyć środek. Naczynie wysmarować olejem przed włożeniem papryki.
Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę oraz startą na grubej tarce marchew. Następnie dodać mięso mielone wraz z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Ugotować ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Wymieszać farsz wraz z ugotowanym ryżem i faszerować paprykę. Na końcu przykryć odciętą częścią. Wstawić do naczynia żaroodpornego i piec 30 minut w temp. 200 stopni.
W rondelku podgrzać przez 5 minut sos. Polać nim paprykę przed podaniem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2731
kcal
Białka
246
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
150
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.