Papryka faszerowana

EwelinaWachala
Papryka faszerowana

0

0 / 0

Faszerowana papryka to sposób na obiad w nieco innej wersji.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. papryka czerwona

400 dag. mięso mielone

1 szt. cebula

2 szt. marchew

2 opak. ryż

1 szczyp. zioła prowansalskie

1 łyżecz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Paprykę umyć i osuszyć. Odciąć górną część, wydrążyć środek. Naczynie wysmarować olejem przed włożeniem papryki.

2

Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę oraz startą na grubej tarce marchew. Następnie dodać mięso mielone wraz z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

3

Ugotować ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

4

Wymieszać farsz wraz z ugotowanym ryżem i faszerować paprykę. Na końcu przykryć odciętą częścią. Wstawić do naczynia żaroodpornego i piec 30 minut w temp. 200 stopni.

5

W rondelku podgrzać przez 5 minut sos. Polać nim paprykę przed podaniem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2731

kcal

Białka

246

gram

Węglowodany

69

gram

Tłuszcze

150

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły