Paprikás krumpli – gulasz ziemniaczany
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Paprikás krumpli – gulasz ziemniaczany](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973832375.jpeg&w=3840&q=75)
Paprikás krumpli to gulasz ziemniaczany. Jednogarnkowa potrawa pochodząca z Węgier. Danie jest smaczne, aromatyczne i sycące.
0
0 / 0
Paprikás krumpli to gulasz ziemniaczany. Jednogarnkowa potrawa pochodząca z Węgier. Danie jest smaczne, aromatyczne i sycące.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
0.20 kg kiełbasa domowa
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
4 szt. cebula
0.50 szt. czosnek
1 szt. papryka słodka mielona
Przygotowanie
Ziemniaki obierać i pokroić w duże kawałki. Na patelni usmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę, następnie pokrojoną w piórka cebulę.
Do dużego garnka wsypać ziemniaki, kiełbasę z cebulą podsmażone na drugiej patelni, sól, pieprz, i torebkę całej zawartości papryki słodkiej.
Dodać wyciśnięty czosnek, zalać wodą do wysokości całego wkładu do garnka a następnie dodajemy majeranek.
Jeśli ktoś chce, żeby potrawa była bardziej gęsta, należy zalać wodą 5 cm poniżej, ale dość często mieszać.