Pappardelle zapiekane ze szparagami
goodfoodlover
Makaron pochodzący z Toskanii, czyli pappardelle. Poznaj nasz przepis na szybki i zdrowy obiad - pappardelle zapiekane ze szparagami (dodatkowo oprószone świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem). Do przygotowania tego włoskiego przysmaku wystarczy jedynie 40 minut!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
175
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Makaron pochodzący z Toskanii, czyli pappardelle. Poznaj nasz przepis na szybki i zdrowy obiad - pappardelle zapiekane ze szparagami (dodatkowo oprószone świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem). Do przygotowania tego włoskiego przysmaku wystarczy jedynie 40 minut!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. cukier
1 pęcz. szparagi
1 szt. makaron lubella inspiracje pappardelle
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. czosnek
4 łyżka parmezan
4 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Szparagi obrać do wysokości kwiatostanu obieraczką do warzyw, następnie odciąć zdrewniałe końcówki.
Zagotować 2 litry wody w szerokim garnku, wodę posolić, dodać łyżkę cukru i sok z połówki cytryny. Do gotujacej się wody dodać szparagi i gotować 10 minut, po tym czasie odcedzić warzywa i przelać zimną wodą, aby przerwać proces gotowania.
Do miski wbić 1 jajko oraz dodać 2 łyżki oliwy, całość roztrzepać na gładką masę.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, gorący przełożyć do miski z jajkiem i wymieszać.
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, przełożyć do niego makaron wymieszany z jajkiem, ułożyć na makaronie podgotowane szparagi, całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz startym parmezanem.
Zapiekać w temperaturze 180 st. przez ok 10 do 15 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
175
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.