1

Składniki

2 Szczypty
sól, pieprz
1 Szczypta
cukier
1 Pęczek
Szparagi
1 Sztuka
ingridient
makaron Lubella Inspiracje pappardelle
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
czosnek
4 Łyżki
parmezan
4 Łyżki
oliwa z oliwek
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Szparagi obrać do wysokości kwiatostanu obieraczką do warzyw, następnie odciąć zdrewniałe końcówki.
  2. Zagotować 2 litry wody w szerokim garnku, wodę posolić, dodać łyżkę cukru i sok z połówki cytryny. Do gotujacej się wody dodać szparagi i gotować 10 minut, po tym czasie odcedzić warzywa i przelać zimną wodą, aby przerwać proces gotowania.
  3. Do miski wbić 1 jajko oraz dodać 2 łyżki oliwy, całość roztrzepać na gładką masę.
  4. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, gorący przełożyć do miski z jajkiem i wymieszać.
  5. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, przełożyć do niego makaron wymieszany z jajkiem, ułożyć na makaronie podgotowane szparagi, całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz startym parmezanem.
  6. Zapiekać w temperaturze 180 st. przez ok 10 do 15 minut.

Opis

Przepis na szybki i zdrowy obiad

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!