1

Składniki

2 Szczypty
sól, pieprz
1 Szczypta
cukier
1 Pęczek
Szparagi
1 Sztuka
ingridient
makaron Lubella Inspiracje pappardelle
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
czosnek
4 Łyżki
parmezan
4 Łyżki
oliwa z oliwek
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Szparagi obrać do wysokości kwiatostanu obieraczką do warzyw, następnie odciąć zdrewniałe końcówki.
  2. Zagotować 2 litry wody w szerokim garnku, wodę posolić, dodać łyżkę cukru i sok z połówki cytryny. Do gotujacej się wody dodać szparagi i gotować 10 minut, po tym czasie odcedzić warzywa i przelać zimną wodą, aby przerwać proces gotowania.
  3. Do miski wbić 1 jajko oraz dodać 2 łyżki oliwy, całość roztrzepać na gładką masę.
  4. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, gorący przełożyć do miski z jajkiem i wymieszać.
  5. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, przełożyć do niego makaron wymieszany z jajkiem, ułożyć na makaronie podgotowane szparagi, całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz startym parmezanem.
  6. Zapiekać w temperaturze 180 st. przez ok 10 do 15 minut.

Opis

Przepis na szybki i zdrowy obiad

Podobne przepisy

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Pełnoziarniste spaghetti Neapolitana

Łatwy Do 40 min
Pełnoziarniste spaghetti Neapolitana

Penne pod pesto z wołowiną

Łatwy Do 40 min
Penne pod pesto z wołowiną

Spaghetti z pomidorami i szparagami

Łatwy Do 40 min
Spaghetti z pomidorami i szparagami

Świdry z pesto

Łatwy Do 1 godz
Świdry z pesto

Casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Średni Do 40 min
Casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Kokardka otulona botwinką

Łatwy Do 1 godz
Kokardka otulona botwinką

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!