Pappardelle zapiekane ze szparagami

goodfoodlover
Pappardelle zapiekane ze szparagami

1

0 / 0

Makaron pochodzący z Toskanii, czyli pappardelle. Poznaj nasz przepis na szybki i zdrowy obiad - pappardelle zapiekane ze szparagami (dodatkowo oprószone świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem). Do przygotowania tego włoskiego przysmaku wystarczy jedynie 40 minut!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. cukier

1 pęcz. szparagi

1 szt. makaron lubella inspiracje pappardelle

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. czosnek

4 łyżka parmezan

4 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Szparagi obrać do wysokości kwiatostanu obieraczką do warzyw, następnie odciąć zdrewniałe końcówki.

2

Zagotować 2 litry wody w szerokim garnku, wodę posolić, dodać łyżkę cukru i sok z połówki cytryny. Do gotujacej się wody dodać szparagi i gotować 10 minut, po tym czasie odcedzić warzywa i przelać zimną wodą, aby przerwać proces gotowania.

3

Do miski wbić 1 jajko oraz dodać 2 łyżki oliwy, całość roztrzepać na gładką masę.

4

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, gorący przełożyć do miski z jajkiem i wymieszać.

5

Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, przełożyć do niego makaron wymieszany z jajkiem, ułożyć na makaronie podgotowane szparagi, całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz startym parmezanem.

6

Zapiekać w temperaturze 180 st. przez ok 10 do 15 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

175

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

6

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły