Pappardelle z kurkami w sosie śmietanowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
goodfoodlover
![Pappardelle z kurkami w sosie śmietanowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975162993.jpeg&w=3840&q=75)
Sezon na kurki jest tak krótki! Cieszmy się nimi póki czas ;)
4
0 / 0
Sezon na kurki jest tak krótki! Cieszmy się nimi póki czas ;)
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
2 porcje
Składniki
150 śmietanka kremowa 30%
2 szczyp. sól, pieprz
2 łyżecz. zioła prowansalskie
300 g makaron lubella pappardelle
200 g kurki
2 szt. szalotki
1 łyżka masło
2 łyżka parmezan
Przygotowanie
1
Szalotki posiekać w drobną kostkę, zeszklić na patelni na maśle, dodać kurki, chwilę podsmażyć.
2
Dodać śmietanę i przez 5 minut zredukować do lekkiego zgęstnienia. Posolić i posypać grubo zmielonym pieprzem.
3
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją, prosto z wody przełożyć do sosu, dodać tarty parmezan.
4
Całość wymieszać i podać ze świeżymi ziołami.