Pappardelle z kurkami w sosie śmietanowym

goodfoodlover

Sezon na kurki jest tak krótki! Cieszmy się nimi póki czas ;)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
898
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
115
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
5
0 / 0
Sezon na kurki jest tak krótki! Cieszmy się nimi póki czas ;)
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
150 śmietanka kremowa 30%
2 szczyp. sól, pieprz
2 łyżecz. zioła prowansalskie
300 g makaron lubella pappardelle
200 g kurki
2 szt. szalotki
1 łyżka masło
2 łyżka parmezan
Przygotowanie
Szalotki posiekać w drobną kostkę, zeszklić na patelni na maśle, dodać kurki, chwilę podsmażyć.
Dodać śmietanę i przez 5 minut zredukować do lekkiego zgęstnienia. Posolić i posypać grubo zmielonym pieprzem.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją, prosto z wody przełożyć do sosu, dodać tarty parmezan.
Całość wymieszać i podać ze świeżymi ziołami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
898
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
115
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.