Papoutsakia — greckie bakłażany faszerowane

Łowicz
Papoutsakia — greckie bakłażany faszerowane

0

0 / 0

Papoutsakia to sycące i wyraziste danie, które jest popularne w całej Grecji i stanowi prawdziwą ucztę dla smakoszy kuchni śródziemnomorskiej. Bakłażany faszerowane aromatycznym nadzieniem z wołowiny i zapiekane w piekarniku z dodatkiem sera to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny lub elegancką kolację. Doskonale smakują samodzielnie, jak i z dodatkiem chrupiącego pieczywa lub ugotowanego ryżu. Życzymy smacznego!

20

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. bakłażan

1 szt. cebula biała

1 szt. ząbek czosnku

2 łyżka oliwa z oliwek

200 g wołowina mielona

30 ml wino czerwone

1 puszka pomidory krojone łowicz

50 g ser gruyere

2 łyżecz. suszony tymianek

0.50 łyżecz. cynamon

0.50 łyżecz. mielone goździki

1 pęcz. natka pietruszki

1 łyżka liście mięty

Sos beszamelowy

20 g masło

20 g mąka pszenna lubella

50 g ser gruyere

1 szczyp. gałka muszkatołowa

200 ml mleko

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Umyj bakłażany i przekrój je na pół wzdłuż. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ, pozostawiając około 1 cm przy skórce. Miąższ posiekaj drobno i odłóż na bok.

2

Połówki bakłażanów posól i odstaw na 20 minut, aby pozbyć się goryczki. Następnie spłucz je pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.

3

W miseczce połącz 2 łyżki oliwy z oliwek z solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszanką posmaruj bakłażany.

4

Bakłażany wyłóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 40 minut, aż zmiękną i się przyrumienią.

5

W międzyczasie rozgrzej patelnię z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż przez chwilę.

6

Dodaj mięso mielone, a następnie cynamon, mielone goździki, sól i pieprz. Smaż całość, aż do przyrumienienia.

7

Wlej wino i gotuj całość, aż do odparowania alkoholu.

8

Dodaj puszkę pomidorów i miąższ z bakłażanów. Smaż, aż woda odparuje i sos zgęstnieje.

9

Do sosu dodaj starty ser, posiekaną natkę pietruszki i miętę.

10

Następnie przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie przez około minutę, aż powstanie jednolita masa.

11

Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

12

Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a na koniec dodaj starty ser, mieszając, aż się rozpuści.

13

Napełnij upieczone połówki bakłażanów przygotowanym farszem mięsnym, a następnie polej je sosem beszamelowym.

14

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20-25 minut, aż wierzch będzie złocisty.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły