Papoutsakia — greckie bakłażany faszerowane
Łowicz
Papoutsakia to sycące i wyraziste danie, które jest popularne w całej Grecji i stanowi prawdziwą ucztę dla smakoszy kuchni śródziemnomorskiej. Bakłażany faszerowane aromatycznym nadzieniem z wołowiny i zapiekane w piekarniku z dodatkiem sera to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny lub elegancką kolację. Doskonale smakują samodzielnie, jak i z dodatkiem chrupiącego pieczywa lub ugotowanego ryżu. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
885
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
58
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Papoutsakia to sycące i wyraziste danie, które jest popularne w całej Grecji i stanowi prawdziwą ucztę dla smakoszy kuchni śródziemnomorskiej. Bakłażany faszerowane aromatycznym nadzieniem z wołowiny i zapiekane w piekarniku z dodatkiem sera to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny lub elegancką kolację. Doskonale smakują samodzielnie, jak i z dodatkiem chrupiącego pieczywa lub ugotowanego ryżu. Życzymy smacznego!
20
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. bakłażan
1 szt. cebula biała
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka oliwa z oliwek
200 g wołowina mielona
30 ml wino czerwone
1 puszka pomidory krojone łowicz
50 g ser gruyere
2 łyżecz. suszony tymianek
0.50 łyżecz. cynamon
0.50 łyżecz. mielone goździki
1 pęcz. natka pietruszki
1 łyżka liście mięty
Sos beszamelowy
20 g masło
20 g mąka pszenna lubella
50 g ser gruyere
1 szczyp. gałka muszkatołowa
200 ml mleko
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Umyj bakłażany i przekrój je na pół wzdłuż. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ, pozostawiając około 1 cm przy skórce. Miąższ posiekaj drobno i odłóż na bok.
Połówki bakłażanów posól i odstaw na 20 minut, aby pozbyć się goryczki. Następnie spłucz je pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
W miseczce połącz 2 łyżki oliwy z oliwek z solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszanką posmaruj bakłażany.
Bakłażany wyłóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 40 minut, aż zmiękną i się przyrumienią.
W międzyczasie rozgrzej patelnię z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż przez chwilę.
Dodaj mięso mielone, a następnie cynamon, mielone goździki, sól i pieprz. Smaż całość, aż do przyrumienienia.
Wlej wino i gotuj całość, aż do odparowania alkoholu.
Dodaj puszkę pomidorów i miąższ z bakłażanów. Smaż, aż woda odparuje i sos zgęstnieje.
Do sosu dodaj starty ser, posiekaną natkę pietruszki i miętę.
Następnie przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie przez około minutę, aż powstanie jednolita masa.
Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a na koniec dodaj starty ser, mieszając, aż się rozpuści.
Napełnij upieczone połówki bakłażanów przygotowanym farszem mięsnym, a następnie polej je sosem beszamelowym.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20-25 minut, aż wierzch będzie złocisty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
885
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
58
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.