Panzanella ze szparagami

EkspertOdKuchni

Panzanella ze szparagami to świeża i wyrazista sałatka idealna na wiosnę i lato. Łączy w sobie prostotę, dobrą jakość składników i śródziemnomorski charakter. Jest lekka, ale sycąca – świetnie sprawdzi się jako szybki lunch, kolacja lub dodatek do dań z grilla. Nie tylko smakuje, ale też dobrze wygląda – jest kolorowa, apetyczna i pełna tekstur. To świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i sezonowych warzyw. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Panzanella ze szparagami to świeża i wyrazista sałatka idealna na wiosnę i lato. Łączy w sobie prostotę, dobrą jakość składników i śródziemnomorski charakter. Jest lekka, ale sycąca – świetnie sprawdzi się jako szybki lunch, kolacja lub dodatek do dań z grilla. Nie tylko smakuje, ale też dobrze wygląda – jest kolorowa, apetyczna i pełna tekstur. To świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i sezonowych warzyw. Smacznego!
11
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 pęcz. szparagi zielone
1 szt. ogórek szklarniowy długi
50 g mix sałat
1 szt. cebula szalotka
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka sok z cytryny
2 łyżka masło
1 szt. papryczka chili
3 szt. kromka chleba
100 g ser feta
1 szt. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Kromki chleba pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i przesmaż chleb na złocisty kolor, aż powstaną grzanki.
Odetnij łykowate końce szparagów, a resztę pokrój na kawałki. Przesmaż je krótko na maśle z dodatkiem soli i pieprzu – powinny pozostać chrupiące.
Dokładnie umytego ogórka rozbij wałkiem, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Do miski dodaj pokrojoną w pióra szalotkę, ogórka i posiekane chili.
Dodaj mix sałat, smażone szparagi, grzanki z chleba oraz pokruszony ser feta.
Całość polej oliwą i sokiem z cytryny, a następnie dopraw pieprzem i solą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.