Panzanella ze szparagami

EkspertOdKuchni
Panzanella ze szparagami

0

0 / 0

Panzanella ze szparagami to świeża i wyrazista sałatka idealna na wiosnę i lato. Łączy w sobie prostotę, dobrą jakość składników i śródziemnomorski charakter. Jest lekka, ale sycąca – świetnie sprawdzi się jako szybki lunch, kolacja lub dodatek do dań z grilla. Nie tylko smakuje, ale też dobrze wygląda – jest kolorowa, apetyczna i pełna tekstur. To świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i sezonowych warzyw. Smacznego!

11

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 pęcz. szparagi zielone

1 szt. ogórek szklarniowy długi

50 g mix sałat

1 szt. cebula szalotka

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka sok z cytryny

2 łyżka masło

1 szt. papryczka chili

3 szt. kromka chleba

100 g ser feta

1 szt. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Kromki chleba pokrój w kostkę.

2

Na patelni rozgrzej masło i przesmaż chleb na złocisty kolor, aż powstaną grzanki.

3

Odetnij łykowate końce szparagów, a resztę pokrój na kawałki. Przesmaż je krótko na maśle z dodatkiem soli i pieprzu – powinny pozostać chrupiące.

4

Dokładnie umytego ogórka rozbij wałkiem, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

5

Do miski dodaj pokrojoną w pióra szalotkę, ogórka i posiekane chili.

6

Dodaj mix sałat, smażone szparagi, grzanki z chleba oraz pokruszony ser feta.

7

Całość polej oliwą i sokiem z cytryny, a następnie dopraw pieprzem i solą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły