Panzanella z fetą
EkspertOdKuchni
Panzanella to toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów, która jest banalnie prosta w przygotowaniu. Jest aromatyczna, lekka i wyjątkowo smaczna. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub przekąska na grilla i różnego rodzaju imprezy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
436
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Panzanella to toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów, która jest banalnie prosta w przygotowaniu. Jest aromatyczna, lekka i wyjątkowo smaczna. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub przekąska na grilla i różnego rodzaju imprezy.
10
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g czerstwy chleb pokrojony w kostkę
4 szt. pomidory
1 szt. ogórek
100 g ser feta
1 szt. cebula czerwona
1 szt. oliwa z oliwek
1 szczyp. płatki chili do smaku
1 szt. pieprz i sól do smaku
2 łyżka ocet winny
1 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Na suchej patelni podgrzej kawałki chleba, aż staną się chrupiące i lekko zrumienione. Odstaw je na bok.
W dużym naczyniu wymieszaj pokrojone w kostkę pomidory, posiekanego na mniejsze kawałki ogórka, pokrojoną w pióra cebulę i kostki fety.
W osobnej misce przygotuj dressing, mieszając oliwę z oliwek, ocet winny, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.
Dodaj przygotowany sos do warzyw i wymieszaj delikatnie.
Dodaj kawałki chleba do sałatki i wymieszaj.
Posyp sałatkę płatkami chili.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
436
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.