Panzanella z fetą

EkspertOdKuchni
Panzanella z fetą

1

0 / 0

Panzanella to toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów, która jest banalnie prosta w przygotowaniu. Jest aromatyczna, lekka i wyjątkowo smaczna. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub przekąska na grilla i różnego rodzaju imprezy.

10

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g czerstwy chleb pokrojony w kostkę

4 szt. pomidory

1 szt. ogórek

100 g ser feta

1 szt. cebula czerwona

1 szt. oliwa z oliwek

1 szczyp. płatki chili do smaku

1 szt. pieprz i sól do smaku

2 łyżka ocet winny

1 szt. ząbek czosnku

Przygotowanie


1

Na suchej patelni podgrzej kawałki chleba, aż staną się chrupiące i lekko zrumienione. Odstaw je na bok.

2

W dużym naczyniu wymieszaj pokrojone w kostkę pomidory, posiekanego na mniejsze kawałki ogórka, pokrojoną w pióra cebulę i kostki fety.

3

W osobnej misce przygotuj dressing, mieszając oliwę z oliwek, ocet winny, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.

4

Dodaj przygotowany sos do warzyw i wymieszaj delikatnie.

5

Dodaj kawałki chleba do sałatki i wymieszaj.

6

Posyp sałatkę płatkami chili.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

436

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

61

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły