Panuozzo z mozzarellą i salami
EkspertOdKuchni
Panuozzo to włoska kanapka, która powstaje z ciasta na pizzę. Jej środek wypełniają aromatyczne dodatki, takie jak ser mozzarella, salami i rukola. Całość dopełnia sos pomidorowy i przyprawy. To świetny wybór na szybki lunch, przekąskę, śniadanie lub pikniki. Panuozzo z mozzarellą i salami zasmakuje zarówno miłośnikom kuchni włoskiej, jak i tym, którzy poszukują nowych smaków. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1242
kcal
Białka
61
gram
Węglowodany
111
gram
Tłuszcze
59
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Panuozzo to włoska kanapka, która powstaje z ciasta na pizzę. Jej środek wypełniają aromatyczne dodatki, takie jak ser mozzarella, salami i rukola. Całość dopełnia sos pomidorowy i przyprawy. To świetny wybór na szybki lunch, przekąskę, śniadanie lub pikniki. Panuozzo z mozzarellą i salami zasmakuje zarówno miłośnikom kuchni włoskiej, jak i tym, którzy poszukują nowych smaków. Życzymy smacznego!
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g lubella mąka poznańska
30 g drożdże świeże
1 łyżecz. cukier
1 łyżka sól
150 woda
50 oliwa z oliwek
8 plaster salami
50 g rukola
200 g mozzarella
1 szczyp. papryka słodka do smaku
1 szczyp. bazylia do smaku
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy do momentu, aż zaczną pracować. W międzyczasie przesiewamy mąkę do miski i dodajemy łyżkę soli.
Zaczyn drożdżowy wlewamy do mąki, dodajemy oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto do jednolitej kulki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż urośnie.
Gdy ciasto urosło, formujemy dwie jednakowe kulki i wkładamy do plastikowego pojemnika, a następie do lodówki na około godzinę.
Puszkę pomidorów wlewamy do rondla, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy sola, pieprzem, papryką słodką i bazylią do smaku. Sos gotujemy do momentu, aż nadmiar wody odparuje.
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Smarujemy blachę oliwą.
Na blachę kładziemy kulki ciasta i za pomocą dłoni rozpłaszczamy je, tak aby miały kształt podłużnej bułki.
Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
Po wypieczeniu rozkrawamy bułkę, nakładamy na spód sos pomidorowy, następnie rukolę, salami i pokrojoną w plastry mozzarelle.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1242
kcal
Białka
61
gram
Węglowodany
111
gram
Tłuszcze
59
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.