Panuozzo z mozzarellą i salami

EkspertOdKuchni
Panuozzo z mozzarellą i salami

0

0 / 0

Panuozzo to włoska kanapka, która powstaje z ciasta na pizzę. Jej środek wypełniają aromatyczne dodatki, takie jak ser mozzarella, salami i rukola. Całość dopełnia sos pomidorowy i przyprawy. To świetny wybór na szybki lunch, przekąskę, śniadanie lub pikniki. Panuozzo z mozzarellą i salami zasmakuje zarówno miłośnikom kuchni włoskiej, jak i tym, którzy poszukują nowych smaków. Życzymy smacznego!

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g lubella mąka poznańska

30 g drożdże świeże

1 łyżeczka cukier

1 łyżka sól

150 woda

50 oliwa z oliwek

8 plast. salami

50 g rukola

200 g mozzarella

1 szcz. papryka słodka do smaku

1 szcz. bazylia do smaku

Przygotowanie


1

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy do momentu, aż zaczną pracować. W międzyczasie przesiewamy mąkę do miski i dodajemy łyżkę soli.

2

Zaczyn drożdżowy wlewamy do mąki, dodajemy oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto do jednolitej kulki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż urośnie.

3

Gdy ciasto urosło, formujemy dwie jednakowe kulki i wkładamy do plastikowego pojemnika, a następie do lodówki na około godzinę.

4

Puszkę pomidorów wlewamy do rondla, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy sola, pieprzem, papryką słodką i bazylią do smaku. Sos gotujemy do momentu, aż nadmiar wody odparuje.

5

Ciasto wyciągamy z lodówki, rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Smarujemy blachę oliwą.

6

Na blachę kładziemy kulki ciasta i za pomocą dłoni rozpłaszczamy je, tak aby miały kształt podłużnej bułki.

7

Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.

8

Po wypieczeniu rozkrawamy bułkę, nakładamy na spód sos pomidorowy, następnie rukolę, salami i pokrojoną w plastry mozzarelle.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły