Panna cotta z truskawkową galaretką

maspexdigital

Lekki deser na upalny dzień? Idealnie sprawdzi się panna cotta z truskawkową galaretką. Mniam!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
629
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Lekki deser na upalny dzień? Idealnie sprawdzi się panna cotta z truskawkową galaretką. Mniam!
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
600 śmietanka kremowa 30%
3 łyżka cukier trzcinowy
1 opak. cukier waniliowy
2 łyżka żelatyna
1.50 szkl. woda
100 syrop truskawkowy łowicz
1.50 łyżecz. żelatyna
2 łyżka cukier trzcinowy
12 szt. truskawki
Przygotowanie
Śmietankę podgrzać z cukrem trzcinowym oraz waniliowym, mieszając, aby cukier się rozpuścił.
Do ciepłej śmietanki wsypać żelatynę, mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia.
Przelać do 4 szklanek, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. W międzyczasie przygotować galaretkę truskawkową.
Wodę z syropem i cukrem podgrzać, wsypać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia.
Galaretkę ostudzić.
Na spód śmietankowej warstwy położyć pokrojone truskawki, zalać galaretką i wstawić do lodówki, na minimum godzinę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
629
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.