Panna Cotta z sosem truskawkowym

m7
Panna Cotta z sosem truskawkowym

1

0 / 0

Świetny deser, gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego.

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

750 śmietana

13 g żelatyna

115 g cukier

250 g truskawki

50 g cukier

1 szt. laska wanilii

2 łyżka woda

Przygotowanie


1

4 łyżki zimnej wody wlać do malej miski i rozpuścić w niej żelatynę. Cukier i śmietanę umieścić w garnku, dodać laskę wanilii. Ogrzewać na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Zdjąć z ognia tuz przed zagotowaniem, dodać żelatynę (jeśli w listach to odsączyć wodę). Wymieszać do rozpuszczenia. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Wymieszać je ze śmietana (laskę wanilii wyrzucić). Masę rozlać do małych naczyń deserowych i schłodzić przez ok 2 godz lub cala noc.

2

2 łyżki wody wlać do garnka i postawić na wolnym ogniu. Wmieszać cukier i wsypać pokrojone truskawki. Zagotować. Zdjąć z palnika i zmiksować. Tak przygotowanym sosem udekorować deser.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły