Panna Cotta z sosem truskawkowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Panna Cotta z sosem truskawkowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975034146.jpeg&w=3840&q=75)
Świetny deser, gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego.
1
0 / 0
Świetny deser, gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
750 śmietana
13 g żelatyna
115 g cukier
250 g truskawki
50 g cukier
1 szt. laska wanilii
2 łyżka woda
Przygotowanie
4 łyżki zimnej wody wlać do malej miski i rozpuścić w niej żelatynę. Cukier i śmietanę umieścić w garnku, dodać laskę wanilii. Ogrzewać na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Zdjąć z ognia tuz przed zagotowaniem, dodać żelatynę (jeśli w listach to odsączyć wodę). Wymieszać do rozpuszczenia. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Wymieszać je ze śmietana (laskę wanilii wyrzucić). Masę rozlać do małych naczyń deserowych i schłodzić przez ok 2 godz lub cala noc.
2 łyżki wody wlać do garnka i postawić na wolnym ogniu. Wmieszać cukier i wsypać pokrojone truskawki. Zagotować. Zdjąć z palnika i zmiksować. Tak przygotowanym sosem udekorować deser.