Panna cotta z musem malinowym
Tiktok
Panna cotta to klasyczny włoski deser, znany ze swojej delikatnej, kremowej konsystencji i subtelnego smaku. Tradycyjnie podawana z owocowym sosem. Doskonale sprawdzi się na różne okazje, od codziennych deserów po uroczyste kolacje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Panna cotta to klasyczny włoski deser, znany ze swojej delikatnej, kremowej konsystencji i subtelnego smaku. Tradycyjnie podawana z owocowym sosem. Doskonale sprawdzi się na różne okazje, od codziennych deserów po uroczyste kolacje.
9
Składniki
300 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 łyżka dżem malinowy łowicz
3 łyżka konfitura z malin i czerwonych porzeczek łowicz
150 g maliny
4 łyżka cukier puder
200 ml śmietanka kremowa 30%
200 ml mleko
3 szt. listki żelatyny
1 szt. laska wanilii
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Zamocz listki żelatyny w wodzie.
Do garnka wlej mleko i śmietankę. Podgrzewaj chwilę, a następnie dodaj cukier i laskę z wanilii. Mieszaj aż do rozpuszczenia cukru.
Zdejmij z ognia i ostudź. Wystudzoną masę przelej do foremek lub filiżanek wyłożonych folią spożywczą.
Włóż do lodówki do zastygnięcia — około 4-5 godzin.
W miseczce wymieszaj świeże maliny, cukier puder, syrop malinowy Łowicz i konfiturę Łowicz z malin i czerwonych porzeczek.
Wyłóż panna cottę z foremek i przystrój musem malinowym, cukrem pudrem i listkami mięty.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.