Panna cotta z musem malinowym

Tiktok
Panna cotta z musem malinowym

0

0 / 0

Panna cotta to klasyczny włoski deser, znany ze swojej delikatnej, kremowej konsystencji i subtelnego smaku. Tradycyjnie podawana z owocowym sosem. Doskonale sprawdzi się na różne okazje, od codziennych deserów po uroczyste kolacje.

9

Składniki

300 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 łyżka dżem malinowy łowicz

3 łyżka konfitura z malin i czerwonych porzeczek łowicz

150 g maliny

4 łyżka cukier puder

200 ml śmietanka kremowa 30%

200 ml mleko

3 szt. listki żelatyny

1 szt. laska wanilii

1 szt. cukier puder do dekoracji

Przygotowanie


1

Zamocz listki żelatyny w wodzie.

2

Do garnka wlej mleko i śmietankę. Podgrzewaj chwilę, a następnie dodaj cukier i laskę z wanilii. Mieszaj aż do rozpuszczenia cukru.

3

Zdejmij z ognia i ostudź. Wystudzoną masę przelej do foremek lub filiżanek wyłożonych folią spożywczą.

4

Włóż do lodówki do zastygnięcia — około 4-5 godzin.

5

W miseczce wymieszaj świeże maliny, cukier puder, syrop malinowy Łowicz i konfiturę Łowicz z malin i czerwonych porzeczek.

6

Wyłóż panna cottę z foremek i przystrój musem malinowym, cukrem pudrem i listkami mięty.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły