Panna cotta pistacjowa

EkspertOdKuchni
Panna cotta pistacjowa

1

0 / 0

Panna cotta pistacjowa to delikatny włoski deser, który nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie wygląda na stole. Podawany w eleganckich pucharkach idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, takie jak urodziny, walentynki, bankiety, przyjęcia rodzinne lub różnego rodzaju imprezy. To świetny wybór dla wszystkich miłośników waniliowo-orzechowych słodkości. Gotowa panna cotta pistacjowa doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i z dodatkiem świeżych owoców. Życzymy smacznego!

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 ml śmietanka 30%

100 ml mleko

80 g cukier

10 g żelatyna

100 g pasta pistacjowa

1 szt. laska wanilii

1 szczyp. sól

50 g pistacje obrane

Przygotowanie


1

Żelatynę zalej zimnym mlekiem i odstaw na 5-10 minut do napęcznienia.

2

W garnku podgrzej śmietanę z cukrem, wanilią i szczyptą soli, aż cukier się rozpuści i mieszanka zacznie delikatnie wrzeć.

3

Dodaj pastę pistacjową i mieszaj, aż się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietaną. Zdejmij garnek z ognia.

4

Dodaj napęczniałą żelatynę do gorącej mieszanki śmietanowej i mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przelej mieszankę przez sitko, aby usunąć ewentualne grudki i waniliowe resztki.

5

Rozlej deser do przygotowanych foremek lub szklanek i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny do stężenia.

6

Przed podaniem posyp posiekanymi pistacjami.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły