Panna cotta pistacjowa
EkspertOdKuchni
Panna cotta pistacjowa to delikatny włoski deser, który nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie wygląda na stole. Podawany w eleganckich pucharkach idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, takie jak urodziny, walentynki, bankiety, przyjęcia rodzinne lub różnego rodzaju imprezy. To świetny wybór dla wszystkich miłośników waniliowo-orzechowych słodkości. Gotowa panna cotta pistacjowa doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i z dodatkiem świeżych owoców. Życzymy smacznego!
1
0 / 0
Panna cotta pistacjowa to delikatny włoski deser, który nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie wygląda na stole. Podawany w eleganckich pucharkach idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, takie jak urodziny, walentynki, bankiety, przyjęcia rodzinne lub różnego rodzaju imprezy. To świetny wybór dla wszystkich miłośników waniliowo-orzechowych słodkości. Gotowa panna cotta pistacjowa doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i z dodatkiem świeżych owoców. Życzymy smacznego!
8
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 ml śmietanka 30%
100 ml mleko
80 g cukier
10 g żelatyna
100 g pasta pistacjowa
1 szt. laska wanilii
1 szczyp. sól
50 g pistacje obrane
Przygotowanie
Żelatynę zalej zimnym mlekiem i odstaw na 5-10 minut do napęcznienia.
W garnku podgrzej śmietanę z cukrem, wanilią i szczyptą soli, aż cukier się rozpuści i mieszanka zacznie delikatnie wrzeć.
Dodaj pastę pistacjową i mieszaj, aż się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietaną. Zdejmij garnek z ognia.
Dodaj napęczniałą żelatynę do gorącej mieszanki śmietanowej i mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przelej mieszankę przez sitko, aby usunąć ewentualne grudki i waniliowe resztki.
Rozlej deser do przygotowanych foremek lub szklanek i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny do stężenia.
Przed podaniem posyp posiekanymi pistacjami.