Panna cotta

maspexdigital

Panna cotta - Włoski deser na bazie śmietanki w twoim domu? Da się zrobić. Do zagotowanej z mlekiem śmietanki dodaj żelatynę i syrop z dzikiej róży, przelej do foremek i wstaw do lodówki, żeby stężała. I voilà - pyszna panna cotta, która możesz podawać z syropem, świeżymi owocami lub czym tylko sobie zamarzysz.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
16817
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
4082
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Panna cotta - Włoski deser na bazie śmietanki w twoim domu? Da się zrobić. Do zagotowanej z mlekiem śmietanki dodaj żelatynę i syrop z dzikiej róży, przelej do foremek i wstaw do lodówki, żeby stężała. I voilà - pyszna panna cotta, która możesz podawać z syropem, świeżymi owocami lub czym tylko sobie zamarzysz.
6
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
75 opak. syrop z dzikiej róży łowicz
200 śmietanka kremowa 30%
200 mleko
4 łyżecz. żelatyna
4 łyżka woda
1 łyżka olej
Przygotowanie
Wysmaruj foremki olejem. Żelatynę zalej 4 łyżkami ciepłej wody i zostaw do napęcznienia.
Śmietanę wraz z mlekiem zagotuj, zdejmij z kuchenki i dodaj syrop oraz żelatynę. Przelej gotową masę do przygotowanych wcześniej foremek. Włóż do lodówki na min. 4 h.
Wyjmij deser z foremek i podawaj z dodatkiem syropu. Jeśli posiadasz ceramiczne foremki przed podaniem włóż je na kilka sekund do ciepłej wody, ułatwi to wyjmowanie panna cotty.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
16817
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
4082
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.