Panna cotta

maspexdigital
Panna cotta

0

0 / 0

Panna cotta - Włoski deser na bazie śmietanki w twoim domu? Da się zrobić. Do zagotowanej z mlekiem śmietanki dodaj żelatynę i syrop z dzikiej róży, przelej do foremek i wstaw do lodówki, żeby stężała. I voilà - pyszna panna cotta, która możesz podawać z syropem, świeżymi owocami lub czym tylko sobie zamarzysz.

6

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

75 opak. syrop z dzikiej róży łowicz

200 śmietanka kremowa 30%

200 mleko

4 łyżeczka żelatyna

4 łyżka woda

1 łyżka olej

Przygotowanie


1

Wysmaruj foremki olejem. Żelatynę zalej 4 łyżkami ciepłej wody i zostaw do napęcznienia.

2

Śmietanę wraz z mlekiem zagotuj, zdejmij z kuchenki i dodaj syrop oraz żelatynę. Przelej gotową masę do przygotowanych wcześniej foremek. Włóż do lodówki na min. 4 h.

3

Wyjmij deser z foremek i podawaj z dodatkiem syropu. Jeśli posiadasz ceramiczne foremki przed podaniem włóż je na kilka sekund do ciepłej wody, ułatwi to wyjmowanie panna cotty.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły