Panierowany kalafior w sosie słodko-kwaśnym
Łowicz
Panierowany kalafior w sosie słodko-kwaśnym to idealna przekąska lub dodatek do obiadu. Z pewnością przypadnie do gustu fanom orientalnych smaków. Kawałki kalafiora obtoczone w chrupiącej panierce panko z dodatkiem aromatycznego sosu to świetny sposób na urozmaicenie swojego codziennego menu i wprowadzenie do niego więcej warzyw. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Panierowany kalafior w sosie słodko-kwaśnym to idealna przekąska lub dodatek do obiadu. Z pewnością przypadnie do gustu fanom orientalnych smaków. Kawałki kalafiora obtoczone w chrupiącej panierce panko z dodatkiem aromatycznego sosu to świetny sposób na urozmaicenie swojego codziennego menu i wprowadzenie do niego więcej warzyw. Życzymy smacznego!
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
100 ml przecier pomidorowy łowicz
1 szt. kalafior
1 szt. panko
1 szt. puszka pomidorów krojonych łowicz
1 szt. marchewka
0.50 szt. ananas
0.50 szt. papryka czerwona
3 łyżka sok z cytryny
1 szt. cebula biała
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. cukier
Przygotowanie
Jajko roztrzepujemy w misce, maczamy w nim kalafior podzielony na różyczki i panierujemy w panko.
Piekarnik rozgrzewamy na 180°C i pieczemy w nim kalafior na rumiany kolor.
W rondelku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do miękkości.
Dodajemy marchewkę, paprykę pokrojoną w słupki i ananas pokrojony w kostkę. Całość smażymy do miękkości warzyw.
Następnie dodajemy puszkę pomidorów i przecier pomidorowy. Całość dusimy około 20 minut, aż do odparowania nadmiaru wody. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy według uznania.
Zredukowany sos słodko- kwaśny wykładamy na talerz i kładziemy na nim panierowany kalafior.