Panierowany kalafior w sosie słodko-kwaśnym

Łowicz
Panierowany kalafior w sosie słodko-kwaśnym

0

0 / 0

Panierowany kalafior w sosie słodko-kwaśnym to idealna przekąska lub dodatek do obiadu. Z pewnością przypadnie do gustu fanom orientalnych smaków. Kawałki kalafiora obtoczone w chrupiącej panierce panko z dodatkiem aromatycznego sosu to świetny sposób na urozmaicenie swojego codziennego menu i wprowadzenie do niego więcej warzyw. Życzymy smacznego!

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

100 ml przecier pomidorowy łowicz

1 szt. kalafior

1 szt. panko

1 szt. puszka pomidorów krojonych łowicz

1 szt. marchewka

0.50 szt. ananas

0.50 szt. papryka czerwona

3 łyżka sok z cytryny

1 szt. cebula biała

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szt. jajko

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. cukier

Przygotowanie


1

Jajko roztrzepujemy w misce, maczamy w nim kalafior podzielony na różyczki i panierujemy w panko.

2

Piekarnik rozgrzewamy na 180°C i pieczemy w nim kalafior na rumiany kolor.

3

W rondelku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do miękkości.

4

Dodajemy marchewkę, paprykę pokrojoną w słupki i ananas pokrojony w kostkę. Całość smażymy do miękkości warzyw.

5

Następnie dodajemy puszkę pomidorów i przecier pomidorowy. Całość dusimy około 20 minut, aż do odparowania nadmiaru wody. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy według uznania.

6

Zredukowany sos słodko- kwaśny wykładamy na talerz i kładziemy na nim panierowany kalafior.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły