Panierowana burrata w kremowym sosie pomidorowym

Łowicz

Panierowana burrata w kremowym sosie pomidorowym to danie, które nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Połączenie chrupiącej panierki z rozpływającym się wnętrzem sera i aromatyczny sos pomidorowy przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kremowych i wyrazistych potraw. To idealna propozycja na elegancką przystawkę, romantyczną kolację lub wykwintne danie na specjalne okazje. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Panierowana burrata w kremowym sosie pomidorowym to danie, które nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Połączenie chrupiącej panierki z rozpływającym się wnętrzem sera i aromatyczny sos pomidorowy przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kremowych i wyrazistych potraw. To idealna propozycja na elegancką przystawkę, romantyczną kolację lub wykwintne danie na specjalne okazje. Smacznego!
13
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. burrata
400 g przecier pomidorowy łowicz
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżecz. płatki chili
1 łyżecz. zioła prowansalskie
1 łyżecz. masło klarowane
100 ml śmietanka 30%
20 g rukola
0.50 szkl. mąka pszenna
0.50 szkl. panierka panko
2 szt. jaja
1.50 l olej do smażenia
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Na niewielkiej patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj czosnek oraz płatki chilli i chwilę podsmaż.
Dodaj przecier pomidorowy oraz zioła prowansalskie. Smaż ok. 5 minut, aż część płynu odparuje.
Dodaj śmietankę, sól i pieprz i na średnim ogniu gotuj całość, aż się zredukuje i zgęstnieje.
Burraty odsącz z solanki i osusz ręcznikiem papierowym.
Obtocz burraty delikatnie w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w panierce panko.
W wysokim małym rondelku rozgrzej mocno olej. Za pomocą łyżki cedzakowej umieść w oleju burratę delikatnie, aby jej nie uszkodzić. Smaż ok. 30 sekund, aż panierka stanie się złocista. Smaż burraty pojedynczo.
Na talerz wylej sos. Na środku umieść usmażoną burratę, udekoruj rukolą.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.