Pani Walewska

asiad000
Pani Walewska

1

0 / 0

Przepyszne, delikatne ciasto o mocno migdałowym aromacie, przełamanym warstwą pysznego dżemu, przełożone puszystym maślanym kremem. Efektowne i cudowne w smaku, w sam raz na wielkie uroczystości lub do kawy.

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

500 g mąka pszenna tortowa lubella

8 szt. jaja l

1 kost. masło

1 łyżeczka proszek do pieczenia

3 szcz. sól biała

100 g cukier puder

200 g cukier

120 g płatki migdałowe

1 opak. dżem łowicz 100% truskawka

2 szkl. mleko uht 3,2%

3 łyżka cukier

3 łyżka mąka pszenna tortowa

2 łyżka mąka ziemniaczana

1 szt. aromat migdałowy

Przygotowanie


1

Oddziel białka od żółtek. W jednej misce umieść 2 żółtka, w drugiej 6 żółtek, w trzeciej i czwartej po 4 białka.

2

Do miski z 6 żółtkami wsyp mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia, pokrojone masło. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na godzinę.

3

Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel na pół. Jedną część rozwałkuj i włóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmaruj na niej połowę dżemu. Ubij pianę z 4 białek ze szczyptą soli, dodając stopniowo 100 g cukru. Wyłóż pianę na ciasto i posyp połową płatków migdałowych. Piecz w 160 stopniach przez 40 min. Tak samo upiecz drugi placek.

4

W garnku zagotuj 1 szklankę mleka z 3 łyżkami cukru. W drugiej szklance mleka rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaj z 2 żółtkami i aromatem. Wlej mieszankę na gotujące się mleko, mieszaj do zagęstnienia. Po wstudzeniu zmiksuj z kostką masła.

5

Na jeden placek wyłóż masę maślaną i przykryj drugim plackiem. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie możesz pokroić ciasto i podawać. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły