Pani Walewska
asiad000
Przepyszne, delikatne ciasto o mocno migdałowym aromacie, przełamanym warstwą pysznego dżemu, przełożone puszystym maślanym kremem. Efektowne i cudowne w smaku, w sam raz na wielkie uroczystości lub do kawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
290
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Przepyszne, delikatne ciasto o mocno migdałowym aromacie, przełamanym warstwą pysznego dżemu, przełożone puszystym maślanym kremem. Efektowne i cudowne w smaku, w sam raz na wielkie uroczystości lub do kawy.
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
500 g mąka pszenna tortowa lubella
8 szt. jaja l
1 kostka masło
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 szczyp. sól biała
100 g cukier puder
200 g cukier
120 g płatki migdałowe
1 opak. dżem łowicz 100% truskawka
2 szkl. mleko uht 3,2%
3 łyżka cukier
3 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka mąka ziemniaczana
1 szt. aromat migdałowy
Przygotowanie
Oddziel białka od żółtek. W jednej misce umieść 2 żółtka, w drugiej 6 żółtek, w trzeciej i czwartej po 4 białka.
Do miski z 6 żółtkami wsyp mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia, pokrojone masło. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel na pół. Jedną część rozwałkuj i włóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmaruj na niej połowę dżemu. Ubij pianę z 4 białek ze szczyptą soli, dodając stopniowo 100 g cukru. Wyłóż pianę na ciasto i posyp połową płatków migdałowych. Piecz w 160 stopniach przez 40 min. Tak samo upiecz drugi placek.
W garnku zagotuj 1 szklankę mleka z 3 łyżkami cukru. W drugiej szklance mleka rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaj z 2 żółtkami i aromatem. Wlej mieszankę na gotujące się mleko, mieszaj do zagęstnienia. Po wstudzeniu zmiksuj z kostką masła.
Na jeden placek wyłóż masę maślaną i przykryj drugim plackiem. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie możesz pokroić ciasto i podawać. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
290
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.