Pani Walewska

m7
Pani Walewska

0

0 / 0

Wykwintne, moje popisowe ciasto. Uwielbiane, bo jedno z moich ulubionych, a z kruchych... chyba najlepsze;-)

24

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


18 porcji

Składniki

400 mleko

1.50 łyżeczka proszek do pieczenia

0
0
0

200 g masło śmietankowe

2 szkl. mąka pszenna tortowa

4 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

4 szt. białko jaja kurzego

1 szt. dżem łowicz czarna porzeczka

1 szt. cukier waniliowy

2 szt. żółtko jaja kurzego

0

1 łyżka śmietanka kremowa 30%

2 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka rodzynki

3 łyżka orzechy włoskie

2 łyżka bakalie

4 łyżka cukier

2 łyżka mąka pszenna tortowa

1 łyżka mąka ziemniaczana

20 dek. margaryna zwykła

10 dek. cukier puder

Przygotowanie


1

Ze składników na ciasto zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki. Rozłożyć na blaszce pierwszą część ciasta i wyłożyć na nią 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego.

2

Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, mąkę. Połowę pianki wyłóż na pierwszą część ciasta. Posyp bakaliami. Podobnie zrób z drugą częścią ciasta. Upiec odzielnie każdą część ciasta.

3

Rozprowadzić w 1/2 szkl. mleka obydwie mąki i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wylać rozrobiony budyń i gotować ciągle mieszając aż się zgęstnieje. Odstudzić. Utrzeć z kostką masła.

4

Na pierwszą upieczoną część ciasta wyłożyć gotową masę. Przykryć drugą częścią. Schłodzić i podawać. Smacznego!;)

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły