Pani Walewska
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pani Walewska](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975245892.jpeg&w=3840&q=75)
Wykwintne, moje popisowe ciasto. Uwielbiane, bo jedno z moich ulubionych, a z kruchych... chyba najlepsze;-)
0
0 / 0
Wykwintne, moje popisowe ciasto. Uwielbiane, bo jedno z moich ulubionych, a z kruchych... chyba najlepsze;-)
23
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
18 porcji
Składniki
400 mleko
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
200 g masło śmietankowe
2 szkl. mąka pszenna tortowa
4 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
4 szt. białko jaja kurzego
1 szt. dżem łowicz czarna porzeczka
1 szt. cukier waniliowy
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżka śmietanka kremowa 30%
2 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka rodzynki
3 łyżka orzechy włoskie
2 łyżka bakalie
4 łyżka cukier
2 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka mąka ziemniaczana
20 dag. margaryna zwykła
10 dag. cukier puder
Przygotowanie
Ze składników na ciasto zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki. Rozłożyć na blaszce pierwszą część ciasta i wyłożyć na nią 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego.
Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, mąkę. Połowę pianki wyłóż na pierwszą część ciasta. Posyp bakaliami. Podobnie zrób z drugą częścią ciasta. Upiec odzielnie każdą część ciasta.
Rozprowadzić w 1/2 szkl. mleka obydwie mąki i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wylać rozrobiony budyń i gotować ciągle mieszając aż się zgęstnieje. Odstudzić. Utrzeć z kostką masła.
Na pierwszą upieczoną część ciasta wyłożyć gotową masę. Przykryć drugą częścią. Schłodzić i podawać. Smacznego!;)