Pani Walewska

m7
Pani Walewska

1

0 / 0

Ciasto orzechowe z kremem.

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szt. cukier waniliowy

4 szt. białko jaja kurzego

1 szt. dżem

1 szt. cukier waniliowy

2 łyżka śmietana 12%

3 łyżka mąka pszenna tortowa

2 łyżka mąka ziemniaczana

3 łyżka cukier

30 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

4 dag. żółtko jaja kurzego

20 dag. margaryna zwykła

20 dag. orzechy włoskie

20 dag. cukier

0.50 kostka margaryna zwykła

0.50 l mleko

Przygotowanie


1

Ciasto:

2

Margaryne posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki:żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, zagnieść.

3

Podzielić na 2 części, włożyć na 30 minut do lodówki.

4

Białka ubić z cukrem.

5

Orzechy rozdrobnić.

6

Ciasto rozwałkowujemy na blaszce, smarujemy dżemem, wykładamy połowę białek i posypujemy połową orzechów.

7

Pieczemy ok 20 min. w temp 180 stopni.

8

Z druga cześcia ciasta robimy tak samo.

9

Masa:

10

Podane składniki rozpuścic w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować.Wlać na gotujące się mleko, ostudzić, utrzec z 1/2 kos margaryny.Posmarować ciasto.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły