Pani Walewska
m7
Ciasto orzechowe z kremem.
1
0 / 0
Ciasto orzechowe z kremem.
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szt. cukier waniliowy
4 szt. białko jaja kurzego
1 szt. dżem
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka śmietana 12%
3 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka mąka ziemniaczana
3 łyżka cukier
30 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
4 dag. żółtko jaja kurzego
20 dag. margaryna zwykła
20 dag. orzechy włoskie
20 dag. cukier
0.50 kostka margaryna zwykła
0.50 l mleko
Przygotowanie
Ciasto:
Margaryne posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki:żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, zagnieść.
Podzielić na 2 części, włożyć na 30 minut do lodówki.
Białka ubić z cukrem.
Orzechy rozdrobnić.
Ciasto rozwałkowujemy na blaszce, smarujemy dżemem, wykładamy połowę białek i posypujemy połową orzechów.
Pieczemy ok 20 min. w temp 180 stopni.
Z druga cześcia ciasta robimy tak samo.
Masa:
Podane składniki rozpuścic w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować.Wlać na gotujące się mleko, ostudzić, utrzec z 1/2 kos margaryny.Posmarować ciasto.