Pangiallo — włoskie ciasto z bakaliami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1705395704029.png&w=3840&q=75)
Kakao DecoMorreno
![Pangiallo — włoskie ciasto z bakaliami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1706780825736.jpg&w=3840&q=75)
Pangiallo to tradycyjne włoskie ciasto z bakaliami, mające swoje korzenie głównie w okolicach Rzymu. To specjalność, która często pojawia się w okresie świątecznym, zwłaszcza podczas Bożego Narodzenia. Pangiallo łączy w sobie bakalie, orzechy, miód i aromatyczne dodatki, dzięki czemu z pewnością zasmakuje miłośnikom wyrazistych wypieków.
0
0 / 0
Pangiallo to tradycyjne włoskie ciasto z bakaliami, mające swoje korzenie głównie w okolicach Rzymu. To specjalność, która często pojawia się w okresie świątecznym, zwłaszcza podczas Bożego Narodzenia. Pangiallo łączy w sobie bakalie, orzechy, miód i aromatyczne dodatki, dzięki czemu z pewnością zasmakuje miłośnikom wyrazistych wypieków.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
100 g kakao decomorreno
100 g mąka tortowa lubella
100 ml rum
300 g rodzynki
100 ml sok pomarańczowy tymbark
100 g owoce kandyzowane
2 łyżka miód płynny
150 g migdały
50 g orzechy włoskie
50 g gorzka czekolada
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na 10 minut. Orzechy, czekoladę i owoce kandyzowane kroimy drobno i przekładamy do miski.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, wlewamy sok pomarańczowy i rodzynki z rumem. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej foremki wyścielonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
Pangiallo pieczemy około 20 minut. Po wypieczeniu odkładamy do całkowitego wystudzenia.