Pangiallo — włoskie ciasto z bakaliami
Kakao DecoMorreno
Pangiallo to tradycyjne włoskie ciasto z bakaliami, mające swoje korzenie głównie w okolicach Rzymu. To specjalność, która często pojawia się w okresie świątecznym, zwłaszcza podczas Bożego Narodzenia. Pangiallo łączy w sobie bakalie, orzechy, miód i aromatyczne dodatki, dzięki czemu z pewnością zasmakuje miłośnikom wyrazistych wypieków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pangiallo to tradycyjne włoskie ciasto z bakaliami, mające swoje korzenie głównie w okolicach Rzymu. To specjalność, która często pojawia się w okresie świątecznym, zwłaszcza podczas Bożego Narodzenia. Pangiallo łączy w sobie bakalie, orzechy, miód i aromatyczne dodatki, dzięki czemu z pewnością zasmakuje miłośnikom wyrazistych wypieków.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
100 g kakao decomorreno
100 g mąka tortowa lubella
100 ml rum
300 g rodzynki
100 ml sok pomarańczowy tymbark
100 g owoce kandyzowane
2 łyżka miód płynny
150 g migdały
50 g orzechy włoskie
50 g gorzka czekolada
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na 10 minut. Orzechy, czekoladę i owoce kandyzowane kroimy drobno i przekładamy do miski.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, wlewamy sok pomarańczowy i rodzynki z rumem. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej foremki wyścielonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
Pangiallo pieczemy około 20 minut. Po wypieczeniu odkładamy do całkowitego wystudzenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.