Pangiallo — włoskie ciasto z bakaliami

Kakao DecoMorreno
Pangiallo — włoskie ciasto z bakaliami

1

0 / 0

Pangiallo to tradycyjne włoskie ciasto z bakaliami, mające swoje korzenie głównie w okolicach Rzymu. To specjalność, która często pojawia się w okresie świątecznym, zwłaszcza podczas Bożego Narodzenia. Pangiallo łączy w sobie bakalie, orzechy, miód i aromatyczne dodatki, dzięki czemu z pewnością zasmakuje miłośnikom wyrazistych wypieków.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

100 g kakao decomorreno

100 g mąka tortowa lubella

100 ml rum

300 g rodzynki

100 ml sok pomarańczowy tymbark

100 g owoce kandyzowane

2 łyżka miód płynny

150 g migdały

50 g orzechy włoskie

50 g gorzka czekolada

Przygotowanie


1

Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na 10 minut. Orzechy, czekoladę i owoce kandyzowane kroimy drobno i przekładamy do miski.

2

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, wlewamy sok pomarańczowy i rodzynki z rumem. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej foremki wyścielonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika.

3

Pangiallo pieczemy około 20 minut. Po wypieczeniu odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3799

kcal

Białka

85

gram

Węglowodany

514

gram

Tłuszcze

136

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły