Pangiallo — włoskie ciasto z bakaliami

Kakao DecoMorreno
Pangiallo — włoskie ciasto z bakaliami

0

0 / 0

Pangiallo to tradycyjne włoskie ciasto z bakaliami, mające swoje korzenie głównie w okolicach Rzymu. To specjalność, która często pojawia się w okresie świątecznym, zwłaszcza podczas Bożego Narodzenia. Pangiallo łączy w sobie bakalie, orzechy, miód i aromatyczne dodatki, dzięki czemu z pewnością zasmakuje miłośnikom wyrazistych wypieków.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

100 g kakao decomorreno

100 g mąka tortowa lubella

100 ml rum

300 g rodzynki

100 ml sok pomarańczowy tymbark

100 g owoce kandyzowane

2 łyżka miód płynny

150 g migdały

50 g orzechy włoskie

50 g gorzka czekolada

Przygotowanie


1

Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na 10 minut. Orzechy, czekoladę i owoce kandyzowane kroimy drobno i przekładamy do miski.

2

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, wlewamy sok pomarańczowy i rodzynki z rumem. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej foremki wyścielonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika.

3

Pangiallo pieczemy około 20 minut. Po wypieczeniu odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły