Pangiallo — włoskie ciasto z bakaliami
Kakao DecoMorreno
Pangiallo to tradycyjne włoskie ciasto z bakaliami, mające swoje korzenie głównie w okolicach Rzymu. To specjalność, która często pojawia się w okresie świątecznym, zwłaszcza podczas Bożego Narodzenia. Pangiallo łączy w sobie bakalie, orzechy, miód i aromatyczne dodatki, dzięki czemu z pewnością zasmakuje miłośnikom wyrazistych wypieków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3799
kcal
Białka
85
gram
Węglowodany
514
gram
Tłuszcze
136
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pangiallo to tradycyjne włoskie ciasto z bakaliami, mające swoje korzenie głównie w okolicach Rzymu. To specjalność, która często pojawia się w okresie świątecznym, zwłaszcza podczas Bożego Narodzenia. Pangiallo łączy w sobie bakalie, orzechy, miód i aromatyczne dodatki, dzięki czemu z pewnością zasmakuje miłośnikom wyrazistych wypieków.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
100 g kakao decomorreno
100 g mąka tortowa lubella
100 ml rum
300 g rodzynki
100 ml sok pomarańczowy tymbark
100 g owoce kandyzowane
2 łyżka miód płynny
150 g migdały
50 g orzechy włoskie
50 g gorzka czekolada
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na 10 minut. Orzechy, czekoladę i owoce kandyzowane kroimy drobno i przekładamy do miski.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, wlewamy sok pomarańczowy i rodzynki z rumem. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej foremki wyścielonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
Pangiallo pieczemy około 20 minut. Po wypieczeniu odkładamy do całkowitego wystudzenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3799
kcal
Białka
85
gram
Węglowodany
514
gram
Tłuszcze
136
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.