Panga w sosie śmietanowo-pieczarkowym zapiekana serem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Panga w sosie śmietanowo-pieczarkowym zapiekana serem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977133932.jpeg&w=3840&q=75)
Chudziutka rybka w delikatnym sosie. Szybka i prosta potrawa. Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką.
1
0 / 0
Chudziutka rybka w delikatnym sosie. Szybka i prosta potrawa. Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
200 śmietana 12%
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. przyprawa typu vegeta
300 g pieczarki
200 g ser edamski tłusty
3 szt. filet z pangi
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Filety umyć, przyprawić i odłożyć na kilka minut.
W miedzyczasie obrać i pokroić w kosteczke pieczarki.
Filety odtoczyć w mące i smażyć na niewielkiej ilości oliwy (nie może sie zarumienić)
Po usmażeniu przełożyć do brytfanki i układać obok siebie.
Pieczarki smażyć również na niewielkiej ilości oliwy, zlać wszystko z patelni przez sitko aż obcieknie tłuszcz i woda. Wrzucic z powrotem na patelnie i podgrzać. Do miski wlać śmietane i Wbic jajko, dokładnie wymieszać i wlać na patelnie z pieczarkami. Wymieszać i dusić przez 10 min. Następnie zalać rybe i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni c na 20 min.
Po 15 minutach wyjąć i posypać startym serem i wstawić jeszcze na 5 min. Przyozdobić natką pietruszki.