Panga w sosie śmietanowo-pieczarkowym zapiekana serem

m7
Panga w sosie śmietanowo-pieczarkowym zapiekana serem

1

0 / 0

Chudziutka rybka w delikatnym sosie. Szybka i prosta potrawa. Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

200 śmietana 12%

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. przyprawa typu vegeta

300 g pieczarki

200 g ser edamski tłusty

3 szt. filet z pangi

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Filety umyć, przyprawić i odłożyć na kilka minut.

2

W miedzyczasie obrać i pokroić w kosteczke pieczarki.

3

Filety odtoczyć w mące i smażyć na niewielkiej ilości oliwy (nie może sie zarumienić)

4

Po usmażeniu przełożyć do brytfanki i układać obok siebie.

5

Pieczarki smażyć również na niewielkiej ilości oliwy, zlać wszystko z patelni przez sitko aż obcieknie tłuszcz i woda. Wrzucic z powrotem na patelnie i podgrzać. Do miski wlać śmietane i Wbic jajko, dokładnie wymieszać i wlać na patelnie z pieczarkami. Wymieszać i dusić przez 10 min. Następnie zalać rybe i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni c na 20 min.

6

Po 15 minutach wyjąć i posypać startym serem i wstawić jeszcze na 5 min. Przyozdobić natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

720

kcal

Białka

72

gram

Węglowodany

32

gram

Tłuszcze

45

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły