Panga w cieście limonkowym

Lubella
Panga w cieście limonkowym

1

0 / 0

Panga w cieście limonkowym to idealny wybór na obiad, a także świetna alternatywa dla tradycyjnego karpia na święta. Jest aromatyczna, lekka i wyjątkowo smaczna. Idealnie komponuje się z sałatką z rukoli, ugotowanym ryżem lub purée z pasternaka.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. panga

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżka sok z cytryny

4 łyżka olej

2 szt. limonka

1 łyżka jogurt naturalny

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Umyj filety pangi i osusz je papierowym ręcznikiem. Pokrój na mniejsze kawałki (ok. 8 cm długości), aby łatwiej je było obtoczyć w cieście. Posól i lekko oprósz pieprzem. Całość skrop sokiem z cytryny.

2

Z jednej limonki zetrzyj skórkę na drobnej tarce, a następnie wyciśnij z niej sok. Z drugiej limonki wyciśnij tylko sok.

3

W misce wymieszaj mąkę, sok i skórkę z limonek, jajko i jogurt. Ciasto powinno być zimne – jeśli trzeba, możesz schłodzić je w lodówce przez kilka minut.

4

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej na średnim ogniu (ok. 180°C – olej jest gotowy, gdy kropla ciasta zaczyna skwierczeć). Każdy kawałek ryby zanurz w cieście limonkowym, pozwalając nadmiarowi ciasta spłynąć, a następnie delikatnie wkładaj do gorącego oleju. Smaż na złoty kolor z obu stron (ok. 3–4 minuty na stronę).

5

Po usmażeniu wyjmij rybę i odłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

645

kcal

Białka

53

gram

Węglowodany

12

gram

Tłuszcze

44

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły