Panga w cieście limonkowym
Lubella
Panga w cieście limonkowym to idealny wybór na obiad, a także świetna alternatywa dla tradycyjnego karpia na święta. Jest aromatyczna, lekka i wyjątkowo smaczna. Idealnie komponuje się z sałatką z rukoli, ugotowanym ryżem lub purée z pasternaka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
645
kcal
Białka
53
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Panga w cieście limonkowym to idealny wybór na obiad, a także świetna alternatywa dla tradycyjnego karpia na święta. Jest aromatyczna, lekka i wyjątkowo smaczna. Idealnie komponuje się z sałatką z rukoli, ugotowanym ryżem lub purée z pasternaka.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. panga
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżka sok z cytryny
4 łyżka olej
2 szt. limonka
1 łyżka jogurt naturalny
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Umyj filety pangi i osusz je papierowym ręcznikiem. Pokrój na mniejsze kawałki (ok. 8 cm długości), aby łatwiej je było obtoczyć w cieście. Posól i lekko oprósz pieprzem. Całość skrop sokiem z cytryny.
Z jednej limonki zetrzyj skórkę na drobnej tarce, a następnie wyciśnij z niej sok. Z drugiej limonki wyciśnij tylko sok.
W misce wymieszaj mąkę, sok i skórkę z limonek, jajko i jogurt. Ciasto powinno być zimne – jeśli trzeba, możesz schłodzić je w lodówce przez kilka minut.
W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej na średnim ogniu (ok. 180°C – olej jest gotowy, gdy kropla ciasta zaczyna skwierczeć). Każdy kawałek ryby zanurz w cieście limonkowym, pozwalając nadmiarowi ciasta spłynąć, a następnie delikatnie wkładaj do gorącego oleju. Smaż na złoty kolor z obu stron (ok. 3–4 minuty na stronę).
Po usmażeniu wyjmij rybę i odłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
645
kcal
Białka
53
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.