Panettone

Lubella
Panettone

0

0 / 0

Panettone to włoska babka drożdżowa z dodatkiem rodzynek i pomarańczy. Jest pulchna, miękka i wyjątkowo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków z bakaliami. To doskonały wybór zarówno do codziennej kawy lub herbaty, jak i na Święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. To również popularny prezent świąteczny dla bliskich osób, które cenią sobie puszyste ciasta domowej roboty. Smacznego!

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

500 g mąka tortowa lubella

25 g drożdże świeże

100 g masło

160 g cukier

2 łyżeczka cukier waniliowy

100 ml mleko

100 g rodzynki

4 szt. jajka kurze

3 szt. żółtka

2 szt. skórka z pomarańczy

1 łyżeczka sól

Przygotowanie


1

Mleko delikatnie podgrzewamy i przelewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, 3 łyżeczki cukru i 100 g mąki tortowej. Mieszamy i odstawiamy na około 20 minut, aby zaczyn zaczął pracować.

2

Do miski przesiewamy 250 g mąki tortowej, dodajemy miękkie masło, dwa jajka, 100 g cukru i wlewamy zaczyn drożdżowy.

3

Zagniatamy ciasto do jednolitej gładkiej masy. Jeśli klei się do rąk, podsypujemy mąką.

4

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

5

Po wyrośnięciu ciasta dodajemy kolejne dwa jajka, żółtka i resztę mąki tortowej, cukier waniliowy i sól. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż do połączenia składników. Na końcu dodajemy sparzone rodzynki i skórkę z dwóch pomarańczy. Ponownie zagniatamy.

6

Zagniecione ciasto wkładamy do wysokiej, zamykanej tortownicy i odkładamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

7

Tortownicę z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze przez 20-25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się klei do patyczka.

8

Po wypieczeniu studzimy ciasto, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły