Panettone
Lubella
Panettone to włoska babka drożdżowa z dodatkiem rodzynek i pomarańczy. Jest pulchna, miękka i wyjątkowo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków z bakaliami. To doskonały wybór zarówno do codziennej kawy lub herbaty, jak i na Święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. To również popularny prezent świąteczny dla bliskich osób, które cenią sobie puszyste ciasta domowej roboty. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
4068
kcal
Białka
99
gram
Węglowodany
625
gram
Tłuszcze
130
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Panettone to włoska babka drożdżowa z dodatkiem rodzynek i pomarańczy. Jest pulchna, miękka i wyjątkowo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków z bakaliami. To doskonały wybór zarówno do codziennej kawy lub herbaty, jak i na Święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. To również popularny prezent świąteczny dla bliskich osób, które cenią sobie puszyste ciasta domowej roboty. Smacznego!
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
500 g mąka tortowa lubella
25 g drożdże świeże
100 g masło
160 g cukier
2 łyżecz. cukier waniliowy
100 ml mleko
100 g rodzynki
4 szt. jajka kurze
3 szt. żółtka
2 szt. skórka z pomarańczy
1 łyżecz. sól
Przygotowanie
Mleko delikatnie podgrzewamy i przelewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, 3 łyżeczki cukru i 100 g mąki tortowej. Mieszamy i odstawiamy na około 20 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Do miski przesiewamy 250 g mąki tortowej, dodajemy miękkie masło, dwa jajka, 100 g cukru i wlewamy zaczyn drożdżowy.
Zagniatamy ciasto do jednolitej gładkiej masy. Jeśli klei się do rąk, podsypujemy mąką.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasta dodajemy kolejne dwa jajka, żółtka i resztę mąki tortowej, cukier waniliowy i sól. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż do połączenia składników. Na końcu dodajemy sparzone rodzynki i skórkę z dwóch pomarańczy. Ponownie zagniatamy.
Zagniecione ciasto wkładamy do wysokiej, zamykanej tortownicy i odkładamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Tortownicę z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze przez 20-25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się klei do patyczka.
Po wypieczeniu studzimy ciasto, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
4068
kcal
Białka
99
gram
Węglowodany
625
gram
Tłuszcze
130
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.