Panettone
Lubella
Panettone to włoska babka drożdżowa z dodatkiem rodzynek i pomarańczy. Jest pulchna, miękka i wyjątkowo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków z bakaliami. To doskonały wybór zarówno do codziennej kawy lub herbaty, jak i na Święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. To również popularny prezent świąteczny dla bliskich osób, które cenią sobie puszyste ciasta domowej roboty. Smacznego!
0
0 / 0
Panettone to włoska babka drożdżowa z dodatkiem rodzynek i pomarańczy. Jest pulchna, miękka i wyjątkowo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków z bakaliami. To doskonały wybór zarówno do codziennej kawy lub herbaty, jak i na Święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. To również popularny prezent świąteczny dla bliskich osób, które cenią sobie puszyste ciasta domowej roboty. Smacznego!
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
500 g mąka tortowa lubella
25 g drożdże świeże
100 g masło
160 g cukier
2 łyżecz. cukier waniliowy
100 ml mleko
100 g rodzynki
4 szt. jajka kurze
3 szt. żółtka
2 szt. skórka z pomarańczy
1 łyżecz. sól
Przygotowanie
Mleko delikatnie podgrzewamy i przelewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, 3 łyżeczki cukru i 100 g mąki tortowej. Mieszamy i odstawiamy na około 20 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Do miski przesiewamy 250 g mąki tortowej, dodajemy miękkie masło, dwa jajka, 100 g cukru i wlewamy zaczyn drożdżowy.
Zagniatamy ciasto do jednolitej gładkiej masy. Jeśli klei się do rąk, podsypujemy mąką.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasta dodajemy kolejne dwa jajka, żółtka i resztę mąki tortowej, cukier waniliowy i sól. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż do połączenia składników. Na końcu dodajemy sparzone rodzynki i skórkę z dwóch pomarańczy. Ponownie zagniatamy.
Zagniecione ciasto wkładamy do wysokiej, zamykanej tortownicy i odkładamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Tortownicę z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze przez 20-25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się klei do patyczka.
Po wypieczeniu studzimy ciasto, a następnie posypujemy cukrem pudrem.