Pancakes ze słodkimi ziemniakami
decomorreno
0
0 / 0
Znudziły Ci się klasyczne pancakes na śniadanie? Dobrze się składa, bo mamy dla Ciebie słodką propozycję. Przygotuj pancakes z batatami z dodatkiem aromatycznej przyprawy korzennej, jabłka, orzechów, miodu i fig. Prawda, że to połączenie, które brzmi smakowicie?
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
3 łyżka ksylitol
250 mleko roślinne
1 łyżka sok z cytryny
150 g mąka owsiana
10 g kakao decomorreno
50 g skrobia ziemniaczana
1 łyżeczka soda oczyszczona
1.50 łyżeczka przyprawa korzenna
1 szcz. sól
1 łyżka olej
2 szt. jabłka
0.30 szkl. orzechy laskowe
1 łyżka miód
3 szt. figi
Przygotowanie
W misce wymieszaj purée ze słodkiego ziemniaka, ksylitol, mleko roślinne i sok z cytryny.
Dodaj mąkę, kakao, skrobię, sodę oraz przyprawy. Smaż z obu stron na lekko wysmarowanej olejem patelni. Figi umyj i pokrój na ćwiartki. Jabłka umyj i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, następnie wrzuć pokrojone jabłka i mieszając, lekko podpraż. Na koniec dodaj orzechy, miód i przyprawy korzenne. Mieszaj jeszcze przez minutę. Serwuj placuszki z prażonymi jabłkami oraz świeżymi figami.