Pancakes z syropem klonowym i bekonem
EkspertOdKuchni
Pancakes z syropem klonowym i boczkiem to popularne danie w kuchni amerykańskiej. To nic innego jak puszyste naleśniki na bazie maślanki, które są podawane z dodatkiem klasycznego syropu klonowego oraz chrupiącego bekonu. Pancakes to idealny wybór na śniadanie lub brunch — zasmakuje wszystkim fanom słodko-słonych połączeń smakowych!
0
0 / 0
Pancakes z syropem klonowym i boczkiem to popularne danie w kuchni amerykańskiej. To nic innego jak puszyste naleśniki na bazie maślanki, które są podawane z dodatkiem klasycznego syropu klonowego oraz chrupiącego bekonu. Pancakes to idealny wybór na śniadanie lub brunch — zasmakuje wszystkim fanom słodko-słonych połączeń smakowych!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1.50 szkl. lubella mąka poznańska
1.50 szkl. maślanka
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 szcz. sól
2 łyżka masło
3 łyżka cukier
10 plast. boczek
1 szt. syrop klonowy
Przygotowanie
Boczek w plastrach rozłóż na blaszce wyłożonej papierem. Z góry przykryj drugą warstwą papieru i połóż na górę jakieś żaroodporne naczynie, aby docisnąć boczek.
Boczek wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 10 minut, aż się wytopi i zrobi chrupiący.
Rozpuść masło. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W mniejszej misce wymieszaj jajka i maślankę. Następnie całość dodaj do miski z mąką.
Wlej roztopione masło, wsyp cukier i wymieszaj — nie musi to być idealnie gładka masa, mieszamy, aż składniki się połączą.
Rozgrzej na średnim ogniu patelnię teflonową, posmaruj delikatnie masłem. Wlewaj masę i formuj średniej wielkości placki. Smaż po jednym na raz z każdej strony na lekko brązowy kolor.
Na gotowe naleśniki połóż wcześniej przygotowany bekon i oblej dużą ilością syropu klonowego.