Pancakes z syropem klonowym i bekonem

EkspertOdKuchni
Pancakes z syropem klonowym i bekonem

0

0 / 0

Pancakes z syropem klonowym i boczkiem to popularne danie w kuchni amerykańskiej. To nic innego jak puszyste naleśniki na bazie maślanki, które są podawane z dodatkiem klasycznego syropu klonowego oraz chrupiącego bekonu. Pancakes to idealny wybór na śniadanie lub brunch — zasmakuje wszystkim fanom słodko-słonych połączeń smakowych!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1.50 szkl. lubella mąka poznańska

1.50 szkl. maślanka

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 szcz. sól

2 łyżka masło

3 łyżka cukier

10 plast. boczek

1 szt. syrop klonowy

Przygotowanie


1

Boczek w plastrach rozłóż na blaszce wyłożonej papierem. Z góry przykryj drugą warstwą papieru i połóż na górę jakieś żaroodporne naczynie, aby docisnąć boczek.

2

Boczek wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 10 minut, aż się wytopi i zrobi chrupiący.

3

Rozpuść masło. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

4

W mniejszej misce wymieszaj jajka i maślankę. Następnie całość dodaj do miski z mąką.

5

Wlej roztopione masło, wsyp cukier i wymieszaj — nie musi to być idealnie gładka masa, mieszamy, aż składniki się połączą.

6

Rozgrzej na średnim ogniu patelnię teflonową, posmaruj delikatnie masłem. Wlewaj masę i formuj średniej wielkości placki. Smaż po jednym na raz z każdej strony na lekko brązowy kolor.

7

Na gotowe naleśniki połóż wcześniej przygotowany bekon i oblej dużą ilością syropu klonowego.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły