Pancakes z matchą
Lubella
Pancakes z matchą to idealna propozycja na śniadanie, która jest świetną alternatywą dla tradycyjnych naleśników. Połączenie puszystych placuszków z herbatą można serwować w towarzystwie syropu klonowego, bitej śmietany lub cukru pudru. Zielone naleśniki nie tylko pysznie smakują, ale i pięknie prezentują się na talerzu. Życzymy smacznego!
1
0 / 0
Pancakes z matchą to idealna propozycja na śniadanie, która jest świetną alternatywą dla tradycyjnych naleśników. Połączenie puszystych placuszków z herbatą można serwować w towarzystwie syropu klonowego, bitej śmietany lub cukru pudru. Zielone naleśniki nie tylko pysznie smakują, ale i pięknie prezentują się na talerzu. Życzymy smacznego!
10
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.50 szkl. mąka pszenna lubella
2 łyżka cukier
2 łyżeczka matcha
1 łyżeczka proszek do pieczenia
0.50 łyżeczka soda oczyszczona
1 szcz. sól
300 ml mleko
1 szt. jajko
2 łyżka masło roztopione
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
W misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, matchę i sól.
W osobnym naczyniu połącz mleko, jajko, roztopione masło i ekstrakt waniliowy.
Dodaj mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj, aby utworzyć gładkie ciasto.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Jeśli jest to konieczne, posmaruj ją delikatnie masłem lub olejem.
Nalewaj niewielkie ilości ciasta na rozgrzaną patelnię, aby utworzyć placuszki o średnicy około 7-10 cm.
Smaż placuszki z obu stron, aż staną się złociste.