Pancakes z matchą

Lubella
Pancakes z matchą

1

0 / 0

Pancakes z matchą to idealna propozycja na śniadanie, która jest świetną alternatywą dla tradycyjnych naleśników. Połączenie puszystych placuszków z herbatą można serwować w towarzystwie syropu klonowego, bitej śmietany lub cukru pudru. Zielone naleśniki nie tylko pysznie smakują, ale i pięknie prezentują się na talerzu. Życzymy smacznego!

10

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.50 szkl. mąka pszenna lubella

2 łyżka cukier

2 łyżecz. matcha

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

1 szczyp. sól

300 ml mleko

1 szt. jajko

2 łyżka masło roztopione

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

Przygotowanie


1

W misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, matchę i sól.

2

W osobnym naczyniu połącz mleko, jajko, roztopione masło i ekstrakt waniliowy.

3

Dodaj mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj, aby utworzyć gładkie ciasto.

4

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Jeśli jest to konieczne, posmaruj ją delikatnie masłem lub olejem.

5

Nalewaj niewielkie ilości ciasta na rozgrzaną patelnię, aby utworzyć placuszki o średnicy około 7-10 cm.

6

Smaż placuszki z obu stron, aż staną się złociste.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

362

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

54

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły