Pan Tadeusz- zrazy z karkówki z musztarda dijon i kaszą jęczmienną
m7
Wartości odżywcze na porcję
Energia
774
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g lubella kasza jęczmienna
4 szt. kotlety z karkówki wieprzowej
2 łyżecz. musztarda dijon
1 szt. ogórki kiszone krakus
1 szt. cebula
1 szt. kromka chleba razowego
4 plaster boczek wędzony
4 szt. suszone grzyby
1 szczyp. sól, pieprz
1 l bulion wołowy
Przygotowanie
Kotlety rozbijamy cienko przy pomocy tłuczka, doprawiamy je solą, pieprzem i smarujemy musztardą. Do środka wkładamy kawałek ogórka, plasterek boczku, kawałek chleba, siekaną cebulkę i zwijamy roladki związując je sznurkiem lub spinając wykałaczką.
Tak przygotowane kotlety obtaczamy w mące i smażymy na maśle przez ok. 10 minut. Po tym czasie przekładamy je do rondla, zalewamy bulionem i dokładamy grzyby. Całość dusimy do osiągnięcia miękkości, przez 8 – 12 minut.
Następnie przygotowujemy kaszę jęczmienną: w zimnej wodzie płuczemy szklankę produktu i odlewamy wodę. Gotujemy lekko osoloną wodę (1l na szklankę kaszy). Do wody wrzucamy porcję kaszy i przyrządzamy ją pod przykryciem przez ok. 20 minut, często mieszając. Po tym czasie odcedzamy wodę od kaszy – porcja jest już gotowa! Zrazy podajemy z kaszą, sosem i ulubioną surówką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
774
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.