Pan Tadeusz- zrazy z karkówki z musztarda dijon i kaszą jęczmienną

m7
Pan Tadeusz- zrazy z karkówki  z musztarda dijon i kaszą jęczmienną

0

0 / 0

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g lubella kasza jęczmienna

4 szt. kotlety z karkówki wieprzowej

2 łyżeczka musztarda dijon

1 szt. ogórki kiszone krakus

1 szt. cebula

1 szt. kromka chleba razowego

4 plast. boczek wędzony

4 szt. suszone grzyby

1 szcz. sól, pieprz

1 l bulion wołowy

Przygotowanie


1

Kotlety rozbijamy cienko przy pomocy tłuczka, doprawiamy je solą, pieprzem i smarujemy musztardą. Do środka wkładamy kawałek ogórka, plasterek boczku, kawałek chleba, siekaną cebulkę i zwijamy roladki związując je sznurkiem lub spinając wykałaczką.

2

Tak przygotowane kotlety obtaczamy w mące i smażymy na maśle przez ok. 10 minut. Po tym czasie przekładamy je do rondla, zalewamy bulionem i dokładamy grzyby. Całość dusimy do osiągnięcia miękkości, przez 8 – 12 minut.

3

Następnie przygotowujemy kaszę jęczmienną: w zimnej wodzie płuczemy szklankę produktu i odlewamy wodę. Gotujemy lekko osoloną wodę (1l na szklankę kaszy). Do wody wrzucamy porcję kaszy i przyrządzamy ją pod przykryciem przez ok. 20 minut, często mieszając. Po tym czasie odcedzamy wodę od kaszy – porcja jest już gotowa! Zrazy podajemy z kaszą, sosem i ulubioną surówką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły