Pampuszki z jogurtem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pampuszki z jogurtem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F9666-1702058151438.jpeg&w=3840&q=75)
dobra przekąska
2
0 / 0
dobra przekąska
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szkl. mleko
0.25 szkl. cukier
2 szt. jajko
50 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
5 dag. drożdże
6 dag. margaryna zwykła
Przygotowanie
1
Z drożdży robimy rozczyn, mieszamy je z połową mleka i dodajemy trochę cukru. Pozostałe mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim margarynę. Pozostały cukier ucieramy z dwoma jajkami. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, jajeczny, mleko z margaryną. Całość należy bardzo dobrze wyrobić - podstawa udanych pampuszków. Formujemy średnie kulki i pozostawiamy na troszkę do wyrośnięcia. Następnie parujemy je około 10 minut. Puste pampuchy podaję z dowolnym jogurtem, jednak można do środka pampuszka włożyć wiśnie z soku lub dżem.