Pampuszki z jogurtem

m7
Pampuszki z jogurtem

1

0 / 0

dobra przekąska

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szkl. mleko

0.25 szkl. cukier

2 szt. jajko

50 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

5 dek. drożdże

6 dek. margaryna zwykła

Przygotowanie


1

Z drożdży robimy rozczyn, mieszamy je z połową mleka i dodajemy trochę cukru. Pozostałe mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim margarynę. Pozostały cukier ucieramy z dwoma jajkami. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, jajeczny, mleko z margaryną. Całość należy bardzo dobrze wyrobić - podstawa udanych pampuszków. Formujemy średnie kulki i pozostawiamy na troszkę do wyrośnięcia. Następnie parujemy je około 10 minut. Puste pampuchy podaję z dowolnym jogurtem, jednak można do środka pampuszka włożyć wiśnie z soku lub dżem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły