Pampuchy z truskawkami
EkspertOdKuchni
Pampuchy, znane również jako pyzy lub kluski na parze to puszyste bułeczki drożdżowe, które z pewnością przypadną do gustu wielbicielom słodkości. A co jeśli dodamy do nich soczyste truskawki? Smakują jeszcze lepiej! Możesz je przygotować zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub kolację. Co więcej, pampuchy z truskawkami są wyjątkowo proste w przygotowaniu — zaserwujesz je bez większego wysiłku. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
686
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
119
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pampuchy, znane również jako pyzy lub kluski na parze to puszyste bułeczki drożdżowe, które z pewnością przypadną do gustu wielbicielom słodkości. A co jeśli dodamy do nich soczyste truskawki? Smakują jeszcze lepiej! Możesz je przygotować zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub kolację. Co więcej, pampuchy z truskawkami są wyjątkowo proste w przygotowaniu — zaserwujesz je bez większego wysiłku. Życzymy smacznego!
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
25 g drożdże
30 g cukier
150 mleko
30 g masło
350 g mąka lubella puszysta tortowa
1 szczyp. sól
500 g truskawki
300 mleko
0.50 opak. budyń waniliowy
Przygotowanie
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstaw na chwilę, aż drożdże zaczną się pienić.
W dużym naczyniu wymieszaj mąkę z pozostałym cukrem, solą oraz roztopionym masłem. Dodaj jajka i rozpuszczone drożdże z mlekiem.
Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 9 części, z których uformujesz okrągły placuszek.
Na środku każdego kawałka umieść 2-3 truskawki i sklej brzegi.
W garnku zagotuj wodę, umieść w nim naczynie do gotowania na parze i wyłóż przygotowane pampuchy.
Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.
W międzyczasie przygotuj sos waniliowy. Odlej 50 ml mleka do szklanki, a resztę zagotuj w garnku.
W szklance z mlekiem wymieszaj pół opakowania budyniu i wlej do gotującego się mleka. Całość mieszaj energicznie, aby pozbyć się grudek.
Ugotowane pampuchy podawaj z sosem waniliowym i truskawkami na wierzchu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
686
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
119
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.