Pampuchy z truskawkami

EkspertOdKuchni
Pampuchy z truskawkami

0

0 / 0

Pampuchy, znane również jako pyzy lub kluski na parze to puszyste bułeczki drożdżowe, które z pewnością przypadną do gustu wielbicielom słodkości. A co jeśli dodamy do nich soczyste truskawki? Smakują jeszcze lepiej! Możesz je przygotować zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub kolację. Co więcej, pampuchy z truskawkami są wyjątkowo proste w przygotowaniu — zaserwujesz je bez większego wysiłku. Życzymy smacznego!

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

25 g drożdże

30 g cukier

150 mleko

30 g masło

350 g mąka lubella puszysta tortowa

1 szcz. sól

500 g truskawki

300 mleko

0.50 opak. budyń waniliowy

Przygotowanie


1

Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstaw na chwilę, aż drożdże zaczną się pienić.

2

W dużym naczyniu wymieszaj mąkę z pozostałym cukrem, solą oraz roztopionym masłem. Dodaj jajka i rozpuszczone drożdże z mlekiem.

3

Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

4

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 9 części, z których uformujesz okrągły placuszek.

5

Na środku każdego kawałka umieść 2-3 truskawki i sklej brzegi.

6

W garnku zagotuj wodę, umieść w nim naczynie do gotowania na parze i wyłóż przygotowane pampuchy.

7

Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.

8

W międzyczasie przygotuj sos waniliowy. Odlej 50 ml mleka do szklanki, a resztę zagotuj w garnku.

9

W szklance z mlekiem wymieszaj pół opakowania budyniu i wlej do gotującego się mleka. Całość mieszaj energicznie, aby pozbyć się grudek.

10

Ugotowane pampuchy podawaj z sosem waniliowym i truskawkami na wierzchu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły