Paluszkowa tarta czekoladowa
lubella
Paluszkowa tarta czekoladowa - brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej! Do wykonania spodu potrzebne będą Ci paluszki z sezamem, cukier i masło. Aby przygotować mus, niezbędne będą, takie składniki jak: gorzka czekolada, masło orzechowe i mleko. Sercem naszej tarty jest jednak bita śmietana z masłem orzechowym. Palce lizać!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1644
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
125
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Paluszkowa tarta czekoladowa - brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej! Do wykonania spodu potrzebne będą Ci paluszki z sezamem, cukier i masło. Aby przygotować mus, niezbędne będą, takie składniki jak: gorzka czekolada, masło orzechowe i mleko. Sercem naszej tarty jest jednak bita śmietana z masłem orzechowym. Palce lizać!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 opak. lubella paluszki z sezamem
2 łyżka cukier
200 g masło
170 g gorzka czekolada
3 łyżka masło orzechowe
0.75 szkl. mleko
1 puszka mleko kokosowe
0.25 szkl. masło orzechowe
0.50 łyżecz. ekstrakt waniliowy
2 łyżka cukier puder
1 szkl. gorzka czekolada starta
Przygotowanie
Spód: Paluszki włóż do woreczka strunowego, zamknij woreczek i rozwałkuj paluszki na drobno. Wsyp je do miski, wymieszaj z cukrem i dodaj pokrojone na nieduże kawałki masło. Całość wymieszaj dokładnie łyżką, a następnie wyrób palcami jak kruszonkę. Wyrobione ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy i dokładnie rozprowadź rękami, tworząc spód oraz boki tarty. Piekarnik rozgrzej do 170ºC, w tym czasie schłodź ciasto przez chwilę w lodówce. Po nagrzaniu piekarnika piecz 10 minut, po czym wyjmij i wystudź ciasto.
Mus czekoladowy: Posiekaną czekoladę roztop w kąpieli wodnej w dużej metalowej misce. Miskę z czekoladą umieść w naczyniu z zimną wodą i kostkami lodu. Dodaj masło orzechowe i szybko wymieszaj. Dolej mleko, wymieszaj. Masę krótko ubij mikserem, aż będzie puszysta i gęsta. Od razu przełóż mus na spód tarty. Jeśli masa wyjdzie zbyt sztywna, umieść miskę z powrotem nad garnkiem z wrzącą wodą, roztop masę, ponownie przełóż do miski z kostkami lodu, ubij i wyłóż na spód tarty. Schodź w lodówce.
Bita śmietana z masłem orzechowym: Przełóż do miski gęstą kokosową śmietankę z puszki mleczka kokosowego. Dodaj kilka kropel ekstraktu waniliowego i masło orzechowe. Ubij na krem, pod koniec dodając cukier puder. Krem przełóż na mus i chłódź w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem udekoruj pokruszonymi paluszkami i startą czekoladą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1644
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
125
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.