Paluszkowa tarta czekoladowa

lubella
Paluszkowa tarta czekoladowa

0

0 / 0

Paluszkowa tarta czekoladowa - brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej! Do wykonania spodu potrzebne będą Ci paluszki z sezamem, cukier i masło. Aby przygotować mus, niezbędne będą, takie składniki jak: gorzka czekolada, masło orzechowe i mleko. Sercem naszej tarty jest jednak bita śmietana z masłem orzechowym. Palce lizać!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 opak. lubella paluszki z sezamem

2 łyżka cukier

200 g masło

170 g gorzka czekolada

3 łyżka masło orzechowe

0.75 szkl. mleko

1 pusz. mleko kokosowe

0.25 szkl. masło orzechowe

0.50 łyżeczka ekstrakt waniliowy

2 łyżka cukier puder

1 szkl. gorzka czekolada starta

Przygotowanie


1

Spód: Paluszki włóż do woreczka strunowego, zamknij woreczek i rozwałkuj paluszki na drobno. Wsyp je do miski, wymieszaj z cukrem i dodaj pokrojone na nieduże kawałki masło. Całość wymieszaj dokładnie łyżką, a następnie wyrób palcami jak kruszonkę. Wyrobione ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy i dokładnie rozprowadź rękami, tworząc spód oraz boki tarty. Piekarnik rozgrzej do 170ºC, w tym czasie schłodź ciasto przez chwilę w lodówce. Po nagrzaniu piekarnika piecz 10 minut, po czym wyjmij i wystudź ciasto.

2

Mus czekoladowy: Posiekaną czekoladę roztop w kąpieli wodnej w dużej metalowej misce. Miskę z czekoladą umieść w naczyniu z zimną wodą i kostkami lodu. Dodaj masło orzechowe i szybko wymieszaj. Dolej mleko, wymieszaj. Masę krótko ubij mikserem, aż będzie puszysta i gęsta. Od razu przełóż mus na spód tarty. Jeśli masa wyjdzie zbyt sztywna, umieść miskę z powrotem nad garnkiem z wrzącą wodą, roztop masę, ponownie przełóż do miski z kostkami lodu, ubij i wyłóż na spód tarty. Schodź w lodówce.

3

Bita śmietana z masłem orzechowym: Przełóż do miski gęstą kokosową śmietankę z puszki mleczka kokosowego. Dodaj kilka kropel ekstraktu waniliowego i masło orzechowe. Ubij na krem, pod koniec dodając cukier puder. Krem przełóż na mus i chłódź w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem udekoruj pokruszonymi paluszkami i startą czekoladą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły