Paluszki ziemniaczane
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Paluszki ziemniaczane](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973886469.jpeg&w=3840&q=75)
Są łatwe do zrobienia .
0
0 / 0
Są łatwe do zrobienia .
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżka sól
25 dag. mąka pszenna tortowa
25 dag. ziemniaki
25 dag. margaryna mleczna
Przygotowanie
1
Ziemniaki obieramy i myjemy .
2
Gotujemy w lekko osolonej wodzie .
3
Odcedzamy i studzimy .
4
Mielimy .
5
Dodajemy mąkę i miękką margarynę .
6
Wyrabiamy ciasto .
7
Ciasto dzielimy na małe kawałki i formujemy 15 - cm paluszki .
8
Smarujemy rozkłóconym jajkiem .
9
Posypujemy solą .
10
Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni .