Example thumb
0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
Przyprawa ziołowa
0.5 Łyżeczki
ocet balsamiczny
1 Szklanka
Rosoł
0.5 Szklanki
śmietana
0.5 Szklanki
mąka krupczatka
1 Sztuka
cebula
3 Łyżki
olej
50 Dekagramów
schab bez kości
50 Dekagramów
pieczarki
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Skropiony octem balsamicznym (może być też zwykły) schab kroimy wzdłuż na kilkucentymetrowe paluszki, obtaczamy w mące wymieszanej z przyprawami, odstawiamy na 10 min. W chłodne miejsce.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy paluszki, rumieniąc je ze wszystkich stron, przekładamy do rondla. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu, podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pieczarki i często mieszając, smażymy aż grzyby puszczą sok.
  3. Przekładamy do rondla ze schabem, podlewamy rosołem i dusimy do miękkości, ale nie dłużej niż 15 minut. Przyprawiamy do smaku, zagęszczamy śmietaną, wymieszaną z niewielką ilością mąki, zagotowujemy.
  4. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i surówką (np. Wykwintną surówką z pora)

Opis

Ciekawa odmiana od tradycyjnych "schabowych", doskonała na rodzinny, niedzielny obiad.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!