Paluszki ze schabu
m7
Ciekawa odmiana od tradycyjnych "schabowych", doskonała na rodzinny, niedzielny obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
597
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciekawa odmiana od tradycyjnych "schabowych", doskonała na rodzinny, niedzielny obiad.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. przyprawa ziołowa
0.50 łyżecz. ocet balsamiczny
1 szkl. rosoł
0.50 szkl. śmietana
0.50 szkl. mąka krupczatka lubella
1 szt. cebula
3 łyżka olej
50 dag. schab bez kości
50 dag. pieczarki
Przygotowanie
Skropiony octem balsamicznym (może być też zwykły) schab kroimy wzdłuż na kilkucentymetrowe paluszki, obtaczamy w mące wymieszanej z przyprawami, odstawiamy na 10 min. W chłodne miejsce.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy paluszki, rumieniąc je ze wszystkich stron, przekładamy do rondla. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu, podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pieczarki i często mieszając, smażymy aż grzyby puszczą sok.
Przekładamy do rondla ze schabem, podlewamy rosołem i dusimy do miękkości, ale nie dłużej niż 15 minut. Przyprawiamy do smaku, zagęszczamy śmietaną, wymieszaną z niewielką ilością mąki, zagotowujemy.
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i surówką (np. Wykwintną surówką z pora)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
597
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.