0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
Przyprawa ziołowa
0.5 Łyżeczki
ocet balsamiczny
1 Szklanka
Rosoł
0.5 Szklanki
śmietana
0.5 Szklanki
mąka krupczatka
1 Sztuka
cebula
3 Łyżki
olej
50 Dekagramów
schab bez kości
50 Dekagramów
pieczarki
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Skropiony octem balsamicznym (może być też zwykły) schab kroimy wzdłuż na kilkucentymetrowe paluszki, obtaczamy w mące wymieszanej z przyprawami, odstawiamy na 10 min. W chłodne miejsce.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy paluszki, rumieniąc je ze wszystkich stron, przekładamy do rondla. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu, podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pieczarki i często mieszając, smażymy aż grzyby puszczą sok.
  3. Przekładamy do rondla ze schabem, podlewamy rosołem i dusimy do miękkości, ale nie dłużej niż 15 minut. Przyprawiamy do smaku, zagęszczamy śmietaną, wymieszaną z niewielką ilością mąki, zagotowujemy.
  4. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i surówką (np. Wykwintną surówką z pora)

Opis

Ciekawa odmiana od tradycyjnych "schabowych", doskonała na rodzinny, niedzielny obiad.

Podobne przepisy

Łosoś saute z ogórkiem

Łatwy Do 1 godz
Łosoś saute z ogórkiem

Penne funghi

Łatwy Do 1 godz
Penne funghi

Diabelskie Spaghetti

Łatwy Do 40 min
Diabelskie Spaghetti

Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Łatwy Do 40 min
Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Kotleciki z młodej kapusty

Łatwy Do 1 godz
Kotleciki z młodej kapusty

Kulki mięsne

Średni Do 1 godz
Kulki mięsne

Kurczak z pieczarkami w śmietanie

Łatwy Do 1 godz
Kurczak z pieczarkami w śmietanie

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!