Paluszki ze schabu

m7
Paluszki ze schabu

0

0 / 0

Ciekawa odmiana od tradycyjnych "schabowych", doskonała na rodzinny, niedzielny obiad.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. przyprawa ziołowa

0.50 łyżeczka ocet balsamiczny

1 szkl. rosoł

0.50 szkl. śmietana

0.50 szkl. mąka krupczatka lubella

1 szt. cebula

3 łyżka olej

50 dek. schab bez kości

50 dek. pieczarki

Przygotowanie


1

Skropiony octem balsamicznym (może być też zwykły) schab kroimy wzdłuż na kilkucentymetrowe paluszki, obtaczamy w mące wymieszanej z przyprawami, odstawiamy na 10 min. W chłodne miejsce.

2

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy paluszki, rumieniąc je ze wszystkich stron, przekładamy do rondla. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu, podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pieczarki i często mieszając, smażymy aż grzyby puszczą sok.

3

Przekładamy do rondla ze schabem, podlewamy rosołem i dusimy do miękkości, ale nie dłużej niż 15 minut. Przyprawiamy do smaku, zagęszczamy śmietaną, wymieszaną z niewielką ilością mąki, zagotowujemy.

4

Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i surówką (np. Wykwintną surówką z pora)

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły