Paluszki ze schabu
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Paluszki ze schabu](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977303474.jpeg&w=3840&q=75)
Ciekawa odmiana od tradycyjnych "schabowych", doskonała na rodzinny, niedzielny obiad.
0
0 / 0
Ciekawa odmiana od tradycyjnych "schabowych", doskonała na rodzinny, niedzielny obiad.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. przyprawa ziołowa
0.50 łyżecz. ocet balsamiczny
1 szkl. rosoł
0.50 szkl. śmietana
0.50 szkl. mąka krupczatka lubella
1 szt. cebula
3 łyżka olej
50 dag. schab bez kości
50 dag. pieczarki
Przygotowanie
Skropiony octem balsamicznym (może być też zwykły) schab kroimy wzdłuż na kilkucentymetrowe paluszki, obtaczamy w mące wymieszanej z przyprawami, odstawiamy na 10 min. W chłodne miejsce.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy paluszki, rumieniąc je ze wszystkich stron, przekładamy do rondla. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu, podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pieczarki i często mieszając, smażymy aż grzyby puszczą sok.
Przekładamy do rondla ze schabem, podlewamy rosołem i dusimy do miękkości, ale nie dłużej niż 15 minut. Przyprawiamy do smaku, zagęszczamy śmietaną, wymieszaną z niewielką ilością mąki, zagotowujemy.
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i surówką (np. Wykwintną surówką z pora)