Paluszki mięsne

m7
Paluszki mięsne

1

0 / 0

Przepis na chrupiące paluszki z indyka, które świetnie sprawdzą się na imprezach. Warto podać je z różnego rodzaju sosami.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

2 szt. pierś indycza bez skóry

2 szt. jaja kurze całe

1 łyżka panierka do kurczaka

3 łyżka bułka tarta

Przygotowanie


1

Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy na paski o szerokości 4-5 cm.

2

Następnie pokrojone mięso oprószamy solą oraz pieprzem, odstawiamy na kilkanaście minut.

3

Po tym czasie paluszki z mięsa obtaczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej wymieszanej z panierką do drobiu. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż mięso się ładnie zarumieni i będzie miękkie.

4

Układamy na talerzu lub półmisku i dekorujemy wg gustu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

307

kcal

Białka

42

gram

Węglowodany

5

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły