Paluszki mięsne
m7
Przepis na chrupiące paluszki z indyka, które świetnie sprawdzą się na imprezach. Warto podać je z różnego rodzaju sosami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
307
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Przepis na chrupiące paluszki z indyka, które świetnie sprawdzą się na imprezach. Warto podać je z różnego rodzaju sosami.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 szt. pierś indycza bez skóry
2 szt. jaja kurze całe
1 łyżka panierka do kurczaka
3 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy na paski o szerokości 4-5 cm.
Następnie pokrojone mięso oprószamy solą oraz pieprzem, odstawiamy na kilkanaście minut.
Po tym czasie paluszki z mięsa obtaczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej wymieszanej z panierką do drobiu. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż mięso się ładnie zarumieni i będzie miękkie.
Układamy na talerzu lub półmisku i dekorujemy wg gustu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
307
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.