Paluszki domowe

m7
Paluszki domowe

0

0 / 0

Domowe paluszki z ulubionymi dodatkami to znakomita przekąska. Sprawdzą się na imprezie, czy podczas samotnego oglądania filmu. Są pyszne, chrupiące i lekkie.

17

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

170 letnia woda na makaron

1 szczyp. sól

2 łyżecz. lubella mąka puszysta uniwersalna

2 łyżecz. sezam

2 łyżecz. kminek

2 łyżecz. mieszanka suszonych ziół

2 łyżecz. parmezan

60 g drożdże świeże

1 szt. białko jaja kurzego

1 łyżka olej

2 łyżka cynamon z cukrem

2 łyżka wiórki kokosowe

2 łyżka cukier rafinowany

2 łyżka tłuszcz

3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

2 łyżka orzechy

35 dag. mąka pszenna

Przygotowanie


1

25 dag mąki wsypać do miski i zrobić zagłębienie w środku. Wkruszyć drożdże, wlać część wody i olej. Wymieszać, dodać resztę wody, wyrobić na masę. Przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godz., a najlepiej na całą noc.

2

Do ciasta dodać 1/2 łyżeczki soli. Zagnieść z resztą mąki na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min.

3

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ciasto podzielić na 24 kawałki i uformować cienkie paluszki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze i posmarować roztrzepanym białkiem, a następnie posypać dodatkami. Pozostawić na około 10 min. pod przykryciem.

4

Piec w gorącym piekarniku ok. 15 min na złotobrązowy kolor. Ułożyć na podstawce, aby przestygły. Podawać świeże.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2211

kcal

Białka

65

gram

Węglowodany

339

gram

Tłuszcze

70

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły