Paluszki domowe
m7
Domowe paluszki z ulubionymi dodatkami to znakomita przekąska. Sprawdzą się na imprezie, czy podczas samotnego oglądania filmu. Są pyszne, chrupiące i lekkie.
0
0 / 0
Domowe paluszki z ulubionymi dodatkami to znakomita przekąska. Sprawdzą się na imprezie, czy podczas samotnego oglądania filmu. Są pyszne, chrupiące i lekkie.
17
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
170 letnia woda na makaron
1 szcz. sól
2 łyżeczka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżeczka sezam
2 łyżeczka kminek
2 łyżeczka mieszanka suszonych ziół
2 łyżeczka parmezan
60 g drożdże świeże
1 szt. białko jaja kurzego
1 łyżka olej
2 łyżka cynamon z cukrem
2 łyżka wiórki kokosowe
2 łyżka cukier rafinowany
2 łyżka tłuszcz
3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka orzechy
35 dek. mąka pszenna
Przygotowanie
25 dag mąki wsypać do miski i zrobić zagłębienie w środku. Wkruszyć drożdże, wlać część wody i olej. Wymieszać, dodać resztę wody, wyrobić na masę. Przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godz., a najlepiej na całą noc.
Do ciasta dodać 1/2 łyżeczki soli. Zagnieść z resztą mąki na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ciasto podzielić na 24 kawałki i uformować cienkie paluszki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze i posmarować roztrzepanym białkiem, a następnie posypać dodatkami. Pozostawić na około 10 min. pod przykryciem.
Piec w gorącym piekarniku ok. 15 min na złotobrązowy kolor. Ułożyć na podstawce, aby przestygły. Podawać świeże.