Example thumb
0

Składniki

170 Mililitrów
Letnia woda
1 Szczypta
sól
2 Łyżeczki
mąka
2 Łyżeczki
SEZAM
2 Łyżeczki
kminek
2 Łyżeczki
Mieszanka suszonych ziół
2 Łyżeczki
parmezan
60 Gramów
Drożdże świeże
1 Sztuka
białko jaja kurzego
1 Łyżka
olej
2 Łyżki
Cynamon z cukrem
2 Łyżki
wiórki kokosowe
2 Łyżki
Cukier rafinowany
2 Łyżki
tłuszcz
3 Łyżki
mąka
2 Łyżki
Orzechy
35 Dekagramów
mąka pszenna
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. 25 dag mąki wsypać do miski i zrobić zagłębienie w środku. Wkruszyć drożdże, wlać częsć wody i olej. Wymieszać, dodać resztę wody, urobić na masę. Przykryć ściereczką i pozostawic na 2 godz., a najlepiej na całą noc.
  2. Do ciasta dodac 1/2 łużeczki soli na paluszki z przyprawami i tylko szczypte soli na paluszki słodkie. Zgnieśc z reszta maki na gładką ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min.
  3. Piekarnik rozgrzac do 200 stopni c. Ciasto podzielic na 24 kawałki i urormować cienkie paluszki. Ułożyc je na natłuszczonej blasze i posmarowac roztrzepanym białkiem, a nastepnie posypać dodatkami. Pozostawić na około 10 min pod przykryciem.
  4. Piec w gorącym piekarniku ok. 15 min na złotobrązowy kolor. Ułożyc na podstawce, aby przestygły. Podawać swieże.
  5. Z tego przpisu wychodzi ok. 24 sztuki.

Opis

Uwaga! - o wiele szybciej mozna przygotować paluszki z gotowego, zakupionego np. W supermarkecie, mrożonego ciasta na pizzę lub na bułeczki - paluszki w kształcie świderków zawija się na nasmarowanych olejem drewnianych szpadkach szaszłykowych i piecze jak w przepisie.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!