Paluszki domowe

m7
Paluszki domowe

0

0 / 0

Domowe paluszki z ulubionymi dodatkami to znakomita przekąska. Sprawdzą się na imprezie, czy podczas samotnego oglądania filmu. Są pyszne, chrupiące i lekkie.

17

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

170 letnia woda na makaron

1 szcz. sól

2 łyżeczka lubella mąka puszysta uniwersalna

2 łyżeczka sezam

2 łyżeczka kminek

2 łyżeczka mieszanka suszonych ziół

2 łyżeczka parmezan

60 g drożdże świeże

1 szt. białko jaja kurzego

1 łyżka olej

2 łyżka cynamon z cukrem

2 łyżka wiórki kokosowe

2 łyżka cukier rafinowany

2 łyżka tłuszcz

3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

2 łyżka orzechy

35 dek. mąka pszenna

Przygotowanie


1

25 dag mąki wsypać do miski i zrobić zagłębienie w środku. Wkruszyć drożdże, wlać część wody i olej. Wymieszać, dodać resztę wody, wyrobić na masę. Przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godz., a najlepiej na całą noc.

2

Do ciasta dodać 1/2 łyżeczki soli. Zagnieść z resztą mąki na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min.

3

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ciasto podzielić na 24 kawałki i uformować cienkie paluszki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze i posmarować roztrzepanym białkiem, a następnie posypać dodatkami. Pozostawić na około 10 min. pod przykryciem.

4

Piec w gorącym piekarniku ok. 15 min na złotobrązowy kolor. Ułożyć na podstawce, aby przestygły. Podawać świeże.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły