Paluszki domowe
m7
Domowe paluszki z ulubionymi dodatkami to znakomita przekąska. Sprawdzą się na imprezie, czy podczas samotnego oglądania filmu. Są pyszne, chrupiące i lekkie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2211
kcal
Białka
65
gram
Węglowodany
339
gram
Tłuszcze
70
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Domowe paluszki z ulubionymi dodatkami to znakomita przekąska. Sprawdzą się na imprezie, czy podczas samotnego oglądania filmu. Są pyszne, chrupiące i lekkie.
17
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
170 letnia woda na makaron
1 szczyp. sól
2 łyżecz. lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżecz. sezam
2 łyżecz. kminek
2 łyżecz. mieszanka suszonych ziół
2 łyżecz. parmezan
60 g drożdże świeże
1 szt. białko jaja kurzego
1 łyżka olej
2 łyżka cynamon z cukrem
2 łyżka wiórki kokosowe
2 łyżka cukier rafinowany
2 łyżka tłuszcz
3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka orzechy
35 dag. mąka pszenna
Przygotowanie
25 dag mąki wsypać do miski i zrobić zagłębienie w środku. Wkruszyć drożdże, wlać część wody i olej. Wymieszać, dodać resztę wody, wyrobić na masę. Przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godz., a najlepiej na całą noc.
Do ciasta dodać 1/2 łyżeczki soli. Zagnieść z resztą mąki na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ciasto podzielić na 24 kawałki i uformować cienkie paluszki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze i posmarować roztrzepanym białkiem, a następnie posypać dodatkami. Pozostawić na około 10 min. pod przykryciem.
Piec w gorącym piekarniku ok. 15 min na złotobrązowy kolor. Ułożyć na podstawce, aby przestygły. Podawać świeże.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2211
kcal
Białka
65
gram
Węglowodany
339
gram
Tłuszcze
70
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.