Paluchy serowe z ciasta francuskiego
Kotlin
Paluchy serowe z ciasta francuskiego to pyszna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję — od spotkań ze znajomymi po wieczór filmowy. Chrupiące ciasto w połączeniu z aromatycznym serem cheddar doskonale smakuje z ketchupem lub dipem jogurtowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Paluchy serowe z ciasta francuskiego to pyszna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję — od spotkań ze znajomymi po wieczór filmowy. Chrupiące ciasto w połączeniu z aromatycznym serem cheddar doskonale smakuje z ketchupem lub dipem jogurtowym.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 opak. ciasto francuskie
150 g ser cheddar
1 szt. jajko
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. sól
1 szczyp. papryka wędzona
1 szt. ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie góra-dół).
Rozwiń oba opakowania ciasta francuskiego na blacie.
Na jednej z warstw ciasta równomiernie posyp starty ser cheddar. Przypraw solą, pieprzem i papryką wędzoną.
Przykryj drugą warstwą ciasta i delikatnie przyciśnij, aby się złączyły. Następnie pokrój na paski o szerokości około 2 cm.
Każdy pasek chwyć za oba końce, a następnie delikatnie skręcaj, aby utworzył spiralę.
Roztrzep jajko w miseczce i posmaruj nim paluchy.
Ułóż paluchy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi. Piecz przez 12–15 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Paluchy serowe serwuj na ciepło z ketchupem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.