0

Składniki

1 Opakowanie
1 Sztuka
ciasto francuskie
1 Sztuka
jajko
3 Dekagramy
cukier puder
Kalorie dla 1 porcji
101-200 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ciasto rozmrozić, lekko rozwałkować i pokroić na 12 prostokątów (8cm x12cm). Na każdy prostokąt paskiem w dół nałożyć porcję dżemu. Krawędzie posmarować białkiem, następnie każdy kwadrat złożyć na pół i dokładnie zlepić, aby nie wypłynął dżem. Boki można dodatkowo ozdobić / nacisnąć widelcem. Ostrym nożem wierzch każdego ponacinać kilka razy w poprzek.
  2. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować po wierzchu delikatnie rozkłóconym żółtkiem i wstawić do nagrzanego do 220 st. C. piekarnika na 20 – 25 min. Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Opis

Pyszne, chrupiące, jeszcze ciepłe paluchy z ciasta francuskiego, pełne słodkiego brzoskwiniowego dżemu Łowicz – idealne połączenie. Do tego ulubiona kawka lub kakao… i w sam raz na walentynkowe śniadaine :)

Podobne przepisy

Ciastka Kwiatuszki

Przepis
Trudny Do 1 godz
Ciastka Kwiatuszki

Ciastka szachownica

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciastka szachownica

Ciasto kakaowo bananowe

Przepis
Średni Do 3 godz
Ciasto kakaowo bananowe

Kakaowe serca

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Kakaowe serca

Keks kakaowy

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Keks kakaowy

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Mini Pączki kakaowe

Przepis
Średni Do 1 godz
Mini Pączki kakaowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!