Paluchy francuskie z nadzieniem brzoskwiniowym
LucynaKonior
Pyszne, chrupiące, jeszcze ciepłe paluchy z ciasta francuskiego, pełne słodkiego brzoskwiniowego dżemu Łowicz – idealne połączenie. Do tego ulubiona kawka lub kakao… i w sam raz na walentynkowe śniadanie.
0
0 / 0
Pyszne, chrupiące, jeszcze ciepłe paluchy z ciasta francuskiego, pełne słodkiego brzoskwiniowego dżemu Łowicz – idealne połączenie. Do tego ulubiona kawka lub kakao… i w sam raz na walentynkowe śniadanie.
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. ciasto francuskie
1 opak. dżem brzoskwiniowy łowicz
1 szt. jajko
3 dag. cukier puder
Przygotowanie
Ciasto rozmrozić, lekko rozwałkować i pokroić na 12 prostokątów (8cm x12cm). Na każdy prostokąt paskiem w dół nałożyć porcję dżemu. Krawędzie posmarować białkiem, następnie każdy kwadrat złożyć na pół i dokładnie zlepić, aby nie wypłynął dżem. Boki można dodatkowo ozdobić / nacisnąć widelcem. Ostrym nożem wierzch każdego ponacinać kilka razy w poprzek.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować po wierzchu delikatnie rozkłóconym żółtkiem i wstawić do nagrzanego do 220 st. C. piekarnika na 20 – 25 min. Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.