Paluchy francuskie z nadzieniem brzoskwiniowym

LucynaKonior
Paluchy francuskie z  nadzieniem brzoskwiniowym

0

0 / 0

Pyszne, chrupiące, jeszcze ciepłe paluchy z ciasta francuskiego, pełne słodkiego brzoskwiniowego dżemu Łowicz – idealne połączenie. Do tego ulubiona kawka lub kakao… i w sam raz na walentynkowe śniadanie.

4

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. ciasto francuskie

1 opak. dżem brzoskwiniowy łowicz

1 szt. jajko

3 dag. cukier puder

Przygotowanie


1

Ciasto rozmrozić, lekko rozwałkować i pokroić na 12 prostokątów (8cm x12cm). Na każdy prostokąt paskiem w dół nałożyć porcję dżemu. Krawędzie posmarować białkiem, następnie każdy kwadrat złożyć na pół i dokładnie zlepić, aby nie wypłynął dżem. Boki można dodatkowo ozdobić / nacisnąć widelcem. Ostrym nożem wierzch każdego ponacinać kilka razy w poprzek.

2

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować po wierzchu delikatnie rozkłóconym żółtkiem i wstawić do nagrzanego do 220 st. C. piekarnika na 20 – 25 min. Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły