Paluch maślany
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Paluch maślany](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973362938.jpeg&w=3840&q=75)
Doskonałe na śniadanie ze świeżym twarogiem.
2
0 / 0
Doskonałe na śniadanie ze świeżym twarogiem.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 łyżecz. sól
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżka cukier
2 łyżka woda
5 dag. drożdże
125 dag. margaryna zwykła
0.50 kg mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru .Odstawiamy do wyrośnięcia na pól godziny .
Po tym czasie do miski wsypujemy mąkę ,wbijamy 3 jajka ,.Dodajemy sól ,wlewamy mleko i rozpuszczoną i przestudzoną margarynę .Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę .
Gdy podwoi objętośc wykładamy na stolnice i rwąc rękami kształtujemy długie paluchy .
Układamy na blaszce posypanej mąkę i posmarowanej tłuszczem .Piekarnik nagrzewamy do 175* C .Jedno jajo roztrzepujemy z odrobiną wody i smarujemy każdą bułkę przed wsadzeniem do piekarnika.Pieczemy 20 minut.