1

Składniki

1 Łyżeczka
sól
3 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Łyżka
cukier
2 Łyżki
woda
5 Dekagramów
drożdże
125 Dekagramów
margaryna zwykła
0.5 Kilograma
mąka pszenna tortowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru .Odstawiamy do wyrośnięcia na pól godziny .
  2. Po tym czasie do miski wsypujemy mąkę ,wbijamy 3 jajka ,.Dodajemy sól ,wlewamy mleko i rozpuszczoną i przestudzoną margarynę .Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę .
  3. Gdy podwoi objętośc wykładamy na stolnice i rwąc rękami kształtujemy długie paluchy .
  4. Układamy na blaszce posypanej mąkę i posmarowanej tłuszczem .Piekarnik nagrzewamy do 175* C .Jedno jajo roztrzepujemy z odrobiną wody i smarujemy każdą bułkę przed wsadzeniem do piekarnika.Pieczemy 20 minut.

Opis

Doskonałe na śniadanie ze świeżym twarogiem.

Podobne przepisy

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Ekspresowe ciasto czekoladowe

Łatwy Do 1 godz
Ekspresowe ciasto czekoladowe

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Kakaowe jajka niespodzianka

Łatwy Do 1 godz
Kakaowe jajka niespodzianka

Kakaowe profiterole

Łatwy Do 1 godz
Kakaowe profiterole

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Mazurek

Łatwy Do 1 godz
Mazurek

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!