1

Składniki

1 Łyżeczka
sól
3 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Łyżka
cukier
2 Łyżki
woda
5 Dekagramów
drożdże
125 Dekagramów
margaryna zwykła
0.5 Kilograma
mąka pszenna tortowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru .Odstawiamy do wyrośnięcia na pól godziny .
  2. Po tym czasie do miski wsypujemy mąkę ,wbijamy 3 jajka ,.Dodajemy sól ,wlewamy mleko i rozpuszczoną i przestudzoną margarynę .Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę .
  3. Gdy podwoi objętośc wykładamy na stolnice i rwąc rękami kształtujemy długie paluchy .
  4. Układamy na blaszce posypanej mąkę i posmarowanej tłuszczem .Piekarnik nagrzewamy do 175* C .Jedno jajo roztrzepujemy z odrobiną wody i smarujemy każdą bułkę przed wsadzeniem do piekarnika.Pieczemy 20 minut.

Opis

Doskonałe na śniadanie ze świeżym twarogiem.

Podobne przepisy

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Podwójnie kakaowe rogaliki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Podwójnie kakaowe rogaliki

Domowa Drożdżówka

Przepis
Łatwy Do 15 min
Domowa Drożdżówka

Pączki z marmoladą różaną

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki z marmoladą różaną

Pączusie

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączusie

Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Pączki po bawarsku

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki po bawarsku

Pączki z budyniem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z budyniem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!