Paluch maślany
m7
Doskonałe na śniadanie ze świeżym twarogiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
926
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
87
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Doskonałe na śniadanie ze świeżym twarogiem.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 łyżecz. sól
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżka cukier
2 łyżka woda
5 dag. drożdże
125 dag. margaryna zwykła
0.50 kg mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru .Odstawiamy do wyrośnięcia na pól godziny .
Po tym czasie do miski wsypujemy mąkę ,wbijamy 3 jajka ,.Dodajemy sól ,wlewamy mleko i rozpuszczoną i przestudzoną margarynę .Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę .
Gdy podwoi objętośc wykładamy na stolnice i rwąc rękami kształtujemy długie paluchy .
Układamy na blaszce posypanej mąkę i posmarowanej tłuszczem .Piekarnik nagrzewamy do 175* C .Jedno jajo roztrzepujemy z odrobiną wody i smarujemy każdą bułkę przed wsadzeniem do piekarnika.Pieczemy 20 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
926
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
87
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.