Paluch maślany

m7
Paluch maślany

2

0 / 0

Doskonałe na śniadanie ze świeżym twarogiem.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 łyżecz. sól

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżka cukier

2 łyżka woda

5 dag. drożdże

125 dag. margaryna zwykła

0.50 kg mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru .Odstawiamy do wyrośnięcia na pól godziny .

2

Po tym czasie do miski wsypujemy mąkę ,wbijamy 3 jajka ,.Dodajemy sól ,wlewamy mleko i rozpuszczoną i przestudzoną margarynę .Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę .

3

Gdy podwoi objętośc wykładamy na stolnice i rwąc rękami kształtujemy długie paluchy .

4

Układamy na blaszce posypanej mąkę i posmarowanej tłuszczem .Piekarnik nagrzewamy do 175* C .Jedno jajo roztrzepujemy z odrobiną wody i smarujemy każdą bułkę przed wsadzeniem do piekarnika.Pieczemy 20 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

926

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

87

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły