Pałki po cygańsku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pałki po cygańsku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973118003.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszny sposob na pałki z kurczaka
1
4.5 / 2
Pyszny sposob na pałki z kurczaka
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżecz. cukier
1 łyżecz. ocet
1 łyżecz. papryka czerwona słodka
0.75 szkl. woda
15 szt. pałki z kurczaka
2 szt. cebula
10 szt. śliwki suszone
0.30 szt. masło
0.50 szkl. powidła śliwkowe łowicz
0.50 szkl. keczup
Przygotowanie
Udka posypać solą i papryką w proszku. Obsmażyć na maśle na złoty kolor. W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, koncentrat z keczupem, wodę, cukier, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając dokładnie zagotować. Obsmażone udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę.