Pakora
EkspertOdKuchni
Pakora to smażona przekąska z warzyw, która pochodzi z kuchni indyjskiej. Wystarczy przygotować różne rodzaje warzyw, a następnie obtoczyć je w cieście na bazie mąki z ciecierzycy i intensywnych przypraw. Chrupiącą pakorę zazwyczaj serwuje się jako przystawkę lub przekąskę, często z sosem tamaryndowym lub jogurtowym dipem. To świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie aromatyczne dania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1847
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
171
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pakora to smażona przekąska z warzyw, która pochodzi z kuchni indyjskiej. Wystarczy przygotować różne rodzaje warzyw, a następnie obtoczyć je w cieście na bazie mąki z ciecierzycy i intensywnych przypraw. Chrupiącą pakorę zazwyczaj serwuje się jako przystawkę lub przekąskę, często z sosem tamaryndowym lub jogurtowym dipem. To świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie aromatyczne dania.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
2 szt. czerwona cebula
1 szt. kalafior
2 szt. marchew
1 szt. papryka
1 szkl. mąka z ciecierzycy
1 łyżecz. kurkuma
1 łyżecz. kmin rzymski
1 łyżecz. curry
0.50 łyżecz. sól
1 szkl. woda
500 olej
Przygotowanie
Mieszamy wodę z mąką z ciecierzycy, kurkumą, curry, kminem rzymskim i solą — ciasto ma być trochę gęstsze niż na naleśniki.
W szerokim naczyniu rozgrzewamy olej.
Kalafiora dzielimy na różyczki, marchew i paprykę kroimy w paski, cebulę w ćwiartki i nacinamy w wachlarze.
Zanurzamy warzywa w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą miały złoty kolor, a panierka będzie chrupiąca. Odsączamy na papierze. Solimy przed podaniem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1847
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
171
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.