Pakora

EkspertOdKuchni
Pakora

0

0 / 0

Pakora to smażona przekąska z warzyw, która pochodzi z kuchni indyjskiej. Wystarczy przygotować różne rodzaje warzyw, a następnie obtoczyć je w cieście na bazie mąki z ciecierzycy i intensywnych przypraw. Chrupiącą pakorę zazwyczaj serwuje się jako przystawkę lub przekąskę, często z sosem tamaryndowym lub jogurtowym dipem. To świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie aromatyczne dania.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

2 szt. czerwona cebula

1 szt. kalafior

2 szt. marchew

1 szt. papryka

1 szkl. mąka z ciecierzycy

1 łyżecz. kurkuma

1 łyżecz. kmin rzymski

1 łyżecz. curry

0.50 łyżecz. sól

1 szkl. woda

500 olej

Przygotowanie


1

Mieszamy wodę z mąką z ciecierzycy, kurkumą, curry, kminem rzymskim i solą — ciasto ma być trochę gęstsze niż na naleśniki.

2

W szerokim naczyniu rozgrzewamy olej.

3

Kalafiora dzielimy na różyczki, marchew i paprykę kroimy w paski, cebulę w ćwiartki i nacinamy w wachlarze.

4

Zanurzamy warzywa w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą miały złoty kolor, a panierka będzie chrupiąca. Odsączamy na papierze. Solimy przed podaniem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły