Pakora
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Pakora](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F10007-1702058165853.jpeg&w=3840&q=75)
Pakora to smażona przekąska z warzyw, która pochodzi z kuchni indyjskiej. Wystarczy przygotować różne rodzaje warzyw, a następnie obtoczyć je w cieście na bazie mąki z ciecierzycy i intensywnych przypraw. Chrupiącą pakorę zazwyczaj serwuje się jako przystawkę lub przekąskę, często z sosem tamaryndowym lub jogurtowym dipem. To świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie aromatyczne dania.
0
0 / 0
Pakora to smażona przekąska z warzyw, która pochodzi z kuchni indyjskiej. Wystarczy przygotować różne rodzaje warzyw, a następnie obtoczyć je w cieście na bazie mąki z ciecierzycy i intensywnych przypraw. Chrupiącą pakorę zazwyczaj serwuje się jako przystawkę lub przekąskę, często z sosem tamaryndowym lub jogurtowym dipem. To świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie aromatyczne dania.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
2 szt. czerwona cebula
1 szt. kalafior
2 szt. marchew
1 szt. papryka
1 szkl. mąka z ciecierzycy
1 łyżecz. kurkuma
1 łyżecz. kmin rzymski
1 łyżecz. curry
0.50 łyżecz. sól
1 szkl. woda
500 olej
Przygotowanie
Mieszamy wodę z mąką z ciecierzycy, kurkumą, curry, kminem rzymskim i solą — ciasto ma być trochę gęstsze niż na naleśniki.
W szerokim naczyniu rozgrzewamy olej.
Kalafiora dzielimy na różyczki, marchew i paprykę kroimy w paski, cebulę w ćwiartki i nacinamy w wachlarze.
Zanurzamy warzywa w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą miały złoty kolor, a panierka będzie chrupiąca. Odsączamy na papierze. Solimy przed podaniem.