Paella
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Paella](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976459145.jpeg&w=3840&q=75)
Tym razem przeniesiemy się na półwysep iberyjski, do słonecznej Hiszpanii, aby poznać jedną z popularniejszych potraw tamtejszej kuchni. Nasza propozycja to tradycyjne danie z regionu Walencji - paella z ryżem długoziarnistym i krewetkami królewskimi.
1
0 / 0
Tym razem przeniesiemy się na półwysep iberyjski, do słonecznej Hiszpanii, aby poznać jedną z popularniejszych potraw tamtejszej kuchni. Nasza propozycja to tradycyjne danie z regionu Walencji - paella z ryżem długoziarnistym i krewetkami królewskimi.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. szafran
200 g ryż długoziarnisty
100 g groszek zielony mrożony
1 szt. cebula
4 szt. krewetki królewskie
3 szt. pomidor
1 szt. papryczka chili
4 łyżka sok z cytryny
3 łyżka olej
0.50 szt. papryka czerwona
0.50 szt. cytryna
0.50 szt. koper ogrodowy
Przygotowanie
Ryż gotujemy 20 min. w osolonej wodzie pod przykryciem, odcedzamy. Groszek rozmrażamy. Cebulę obieramy i kroimy.
Krewetki oczyszczamy ze skorupek, płuczemy. Chili oczyszczamy i siekamy. Pomidory kroimy w kostkę.
Na mocno rozgrzanym oleju smażymy przez 5 min. cebulę i krewetki.
Przyprawiamy solą, posiekaną chili i sokiem z cytryny.
Dodajemy ryż, szafran, groszek, pomidory i podgrzewamy. Ponownie przyprawiamy do smaku. Dekorujemy cytryną, koperkiem i papryką chili.