Paella

uwielbiampl
Paella

0

0 / 0

Tym razem przeniesiemy się na półwysep iberyjski, do słonecznej Hiszpanii, aby poznać jedną z popularniejszych potraw tamtejszej kuchni. Nasza propozycja to tradycyjne danie z regionu Walencji - paella z ryżem długoziarnistym i krewetkami królewskimi.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szcz. szafran

200 g ryż długoziarnisty

100 g groszek zielony mrożony

1 szt. cebula

4 szt. krewetki królewskie

3 szt. pomidor

1 szt. papryczka chili

4 łyżka sok z cytryny

3 łyżka olej

0.50 szt. papryka czerwona

0.50 szt. cytryna

0.50 szt. koper ogrodowy

Przygotowanie


1

Ryż gotujemy 20 min. w osolonej wodzie pod przykryciem, odcedzamy. Groszek rozmrażamy. Cebulę obieramy i kroimy.

2

Krewetki oczyszczamy ze skorupek, płuczemy. Chili oczyszczamy i siekamy. Pomidory kroimy w kostkę.

3

Na mocno rozgrzanym oleju smażymy przez 5 min. cebulę i krewetki.

4

Przyprawiamy solą, posiekaną chili i sokiem z cytryny.

5

Dodajemy ryż, szafran, groszek, pomidory i podgrzewamy. Ponownie przyprawiamy do smaku. Dekorujemy cytryną, koperkiem i papryką chili.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły