Pad thai z kurczakiem
EkspertOdKuchni
Pad thai z kurczakiem to pyszne danie kuchni tajskiej, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych potraw. To połączenie delikatnego makaronu ryżowego, soczystego kurczaka, kiełków fasoli mung, intensywnych sosów i aromatycznych przypraw. Doskonale sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny lub kolacja z przyjaciółmi. Pad thai serwuj z orzeszkami ziemnymi i cebulą dymką, aby dopełnić wyjątkowy smak dania. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
841
kcal
Białka
84
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pad thai z kurczakiem to pyszne danie kuchni tajskiej, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych potraw. To połączenie delikatnego makaronu ryżowego, soczystego kurczaka, kiełków fasoli mung, intensywnych sosów i aromatycznych przypraw. Doskonale sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny lub kolacja z przyjaciółmi. Pad thai serwuj z orzeszkami ziemnymi i cebulą dymką, aby dopełnić wyjątkowy smak dania. Życzymy smacznego!
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g filet z kurczaka
150 g kiełki fasoli mung
2 szt. jajko
0.50 pęcz. cebula dymka
80 g orzeszki ziemne
20 sos sriracha
18 sos rybny
20 g cukier
2 łyżka sok z limonki
25 g pasta z tamaryndowca
25 g woda
20 g olej kokosowy
Przygotowanie
Makaron ryżowy namoczyć przez 20 minut w wodzie o temperaturze pokojowej.
Sos sriracha, sos rybny, cukier, sok z limonki, pastę z tamaryndowca oraz wodę umieścić w blenderze i zmielić na jednolitą masę.
Kurczaka pokroić w cienkie plastry, jajka rozbić do miseczki i roztrzepać.
Rozgrzewamy mocno woka. Dodajemy olej kokosowy. Na rozgrzany olej wrzucamy kurczaka, smażymy go około 2 minut, aż mięso się zetnie. Następnie wlewamy roztrzepane jajka na rant woka tak, aby się przykleiły i usmażyły na sucho. Zdrapujemy jajko szpatułką i dodajemy kiełki fasoli mung. Całość energicznie mieszamy. Wlewamy zblendowany sos i wrzucamy namoczony makaron. Całość smażymy, aż makaron będzie miękki i oblepi się sosem.
Wykładamy usmażony makaron z kurczakiem na talerz, posypujemy pokruszonymi orzeszkami i pokrojoną cebulą dymką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
841
kcal
Białka
84
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.