Pad thai z kurczakiem

EkspertOdKuchni
Pad thai z kurczakiem

0

0 / 0

Pad thai z kurczakiem to pyszne danie kuchni tajskiej, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych potraw. To połączenie delikatnego makaronu ryżowego, soczystego kurczaka, kiełków fasoli mung, intensywnych sosów i aromatycznych przypraw. Doskonale sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny lub kolacja z przyjaciółmi. Pad thai serwuj z orzeszkami ziemnymi i cebulą dymką, aby dopełnić wyjątkowy smak dania. Życzymy smacznego!

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g filet z kurczaka

150 g kiełki fasoli mung

2 szt. jajko

0.50 pęcz. cebula dymka

80 g orzeszki ziemne

20 sos sriracha

18 sos rybny

20 g cukier

2 łyżka sok z limonki

25 g pasta z tamaryndowca

25 g woda

20 g olej kokosowy

Przygotowanie


1

Makaron ryżowy namoczyć przez 20 minut w wodzie o temperaturze pokojowej.

2

Sos sriracha, sos rybny, cukier, sok z limonki, pastę z tamaryndowca oraz wodę umieścić w blenderze i zmielić na jednolitą masę.

3

Kurczaka pokroić w cienkie plastry, jajka rozbić do miseczki i roztrzepać.

4

Rozgrzewamy mocno woka. Dodajemy olej kokosowy. Na rozgrzany olej wrzucamy kurczaka, smażymy go około 2 minut, aż mięso się zetnie. Następnie wlewamy roztrzepane jajka na rant woka tak, aby się przykleiły i usmażyły na sucho. Zdrapujemy jajko szpatułką i dodajemy kiełki fasoli mung. Całość energicznie mieszamy. Wlewamy zblendowany sos i wrzucamy namoczony makaron. Całość smażymy, aż makaron będzie miękki i oblepi się sosem.

5

Wykładamy usmażony makaron z kurczakiem na talerz, posypujemy pokruszonymi orzeszkami i pokrojoną cebulą dymką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły