Pad thai z krewetkami

EkspertOdKuchni

Pad Thai z krewetkami to popularne danie kuchni tajskiej, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnych smaków i owoców morza. To świetny wybór zarówno na obiad, jak i kolację. Połączenie makaronu ryżowego, krewetek, selera naciowego, pędów bambusa i aromatycznej marynaty nie tylko bardzo dobrze smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2704
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
88
gram
Tłuszcze
250
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pad Thai z krewetkami to popularne danie kuchni tajskiej, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnych smaków i owoców morza. To świetny wybór zarówno na obiad, jak i kolację. Połączenie makaronu ryżowego, krewetek, selera naciowego, pędów bambusa i aromatycznej marynaty nie tylko bardzo dobrze smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Smacznego!
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron ryżowy nitki
250 g krewetki białe
1 szt. cebula
2 łodyga seler naciowy
100 g pędy bambusa
2 łyżka pasta tamaryndowca
3 łyżka sos rybny
2 łyżka sos sojowy
1 szt. sok z limonki
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
1 szt. szczypiorek do posypania
1 szt. sezam do posypania
Przygotowanie
Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W misce łączymy składniki na marynatę: sos rybny, sos sojowy, sok z limonki, brązowy cukier, pastę tamaryndowca i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy wszystko razem i odkładamy do lodówki.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie wrzucamy pokrojoną cebulę w kostkę i seler naciowy. Smażymy przez 2 minuty, dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy razem, aż krewetki zmienią kolor na jasnoróżowy.
Do krewetek dodajemy przygotowany wcześniej makaron i smażymy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy marynatę i pędy bambusa. Wszystko mieszamy. Przekładamy całość na talerz.
Pad thai z krewetkami możemy podać z drobno posiekanym szczypiorkiem i prażonym sezamem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2704
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
88
gram
Tłuszcze
250
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.