Pad thai z krewetkami

EkspertOdKuchni
Pad thai z krewetkami

0

0 / 0

Pad Thai z krewetkami to popularne danie kuchni tajskiej, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnych smaków i owoców morza. To świetny wybór zarówno na obiad, jak i kolację. Połączenie makaronu ryżowego, krewetek, selera naciowego, pędów bambusa i aromatycznej marynaty nie tylko bardzo dobrze smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Smacznego!

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron ryżowy nitki

250 g krewetki białe

1 szt. cebula

2 łod. seler naciowy

100 g pędy bambusa

2 łyżka pasta tamaryndowca

3 łyżka sos rybny

2 łyżka sos sojowy

1 szt. sok z limonki

2 szt. ząbki czosnku

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

1 szt. szczypiorek do posypania

1 szt. sezam do posypania

Przygotowanie


1

Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

W misce łączymy składniki na marynatę: sos rybny, sos sojowy, sok z limonki, brązowy cukier, pastę tamaryndowca i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy wszystko razem i odkładamy do lodówki.

3

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie wrzucamy pokrojoną cebulę w kostkę i seler naciowy. Smażymy przez 2 minuty, dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy razem, aż krewetki zmienią kolor na jasnoróżowy.

4

Do krewetek dodajemy przygotowany wcześniej makaron i smażymy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy marynatę i pędy bambusa. Wszystko mieszamy. Przekładamy całość na talerz.

5

Pad thai z krewetkami możemy podać z drobno posiekanym szczypiorkiem i prażonym sezamem.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły