Pad thai

EkspertOdKuchni
Pad thai

0

5 / 2

Pad thai, czyli popularne danie kuchni tajskiej, które łączy w sobie smak kwaśny, słony, ostry i słodki. Przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie aromatyczne potrawy. Makaron ryżowy w towarzystwie chrupiących orzeszków i wyrazistego sosu będzie świetnym sposobem na obiad dla całej rodziny.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g tofu

1 szt. papryka czerwona

2 łyżka olej arachidowy

2 szt. zielone cebulki

2 łyżka sos sojowy

1 łyżeczka miód

1 łyżka olej sezamowy

1 łyżeczka starty korzeń imbiru

2 łyżka sos rybny

2 łyżka sos sojowy

2 łyżka sok z limonki

2 łyżeczka cukier brązowy

Przygotowanie


1

Przygotuj marynatę do tofu, mieszając w misce sos sojowy, miód, olej sezamowy, posiekany czosnek i starty imbir. Pokrój tofu w kostkę i wrzuć do miski, aby dobrze pokryło się marynatą. Odstaw na około 30 minut.

2

W dużym garnku gotuj wodę i wrzuć makaron ryżowy. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie miękki. Następnie odcedź i przepłucz pod zimną wodą, aby się nie skleił.

3

Pokrój czerwoną paprykę na paski. Rozbij jajka do miseczki i delikatnie roztrzep.

4

W dużym woku lub na patelni rozgrzej olej arachidowy na średnim ogniu. Dodaj tofu z marynatą i smaż, aż nabierze złotego koloru, około 5-7 minut. Następnie dodaj czerwoną paprykę i smaż przez kolejne 2-3 minuty.

5

Następnie dodaj jajka i smaż, ciągle mieszając, aż zaczną się ścinać.

6

Dodaj sos rybny, sos sojowy, sok z limonki i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.

7

Dodaj ugotowany makaron ryżowy i dobrze wymieszaj, aby wszystko się połączyło.

8

Na koniec dodaj posiekane orzeszki ziemne, posiekaną kolendrę i zieloną cebulkę.

9

Podawaj na gorąco, ewentualnie z dodatkową limonką do wyciśnięcia na wierzchu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły