Pad thai
EkspertOdKuchni
0
5 / 2
Pad thai, czyli popularne danie kuchni tajskiej, które łączy w sobie smak kwaśny, słony, ostry i słodki. Przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie aromatyczne potrawy. Makaron ryżowy w towarzystwie chrupiących orzeszków i wyrazistego sosu będzie świetnym sposobem na obiad dla całej rodziny.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g tofu
1 szt. papryka czerwona
2 łyżka olej arachidowy
2 szt. zielone cebulki
2 łyżka sos sojowy
1 łyżeczka miód
1 łyżka olej sezamowy
1 łyżeczka starty korzeń imbiru
2 łyżka sos rybny
2 łyżka sos sojowy
2 łyżka sok z limonki
2 łyżeczka cukier brązowy
Przygotowanie
Przygotuj marynatę do tofu, mieszając w misce sos sojowy, miód, olej sezamowy, posiekany czosnek i starty imbir. Pokrój tofu w kostkę i wrzuć do miski, aby dobrze pokryło się marynatą. Odstaw na około 30 minut.
W dużym garnku gotuj wodę i wrzuć makaron ryżowy. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie miękki. Następnie odcedź i przepłucz pod zimną wodą, aby się nie skleił.
Pokrój czerwoną paprykę na paski. Rozbij jajka do miseczki i delikatnie roztrzep.
W dużym woku lub na patelni rozgrzej olej arachidowy na średnim ogniu. Dodaj tofu z marynatą i smaż, aż nabierze złotego koloru, około 5-7 minut. Następnie dodaj czerwoną paprykę i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Następnie dodaj jajka i smaż, ciągle mieszając, aż zaczną się ścinać.
Dodaj sos rybny, sos sojowy, sok z limonki i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Dodaj ugotowany makaron ryżowy i dobrze wymieszaj, aby wszystko się połączyło.
Na koniec dodaj posiekane orzeszki ziemne, posiekaną kolendrę i zieloną cebulkę.
Podawaj na gorąco, ewentualnie z dodatkową limonką do wyciśnięcia na wierzchu.