Pączusie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pączusie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699986855480.jpeg&w=3840&q=75)
pieke je gdyz nie potrafie upiec prawdziwych paczków,a te są znacznie prostsze
0
0 / 0
pieke je gdyz nie potrafie upiec prawdziwych paczków,a te są znacznie prostsze
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
0.50 kg mąka lubella puszysta tortowa
1 szczyp. sól
50 g drożdże
1.50 szkl. mleko
1 szkl. rodzynki
1 szt. jaja kurze całe
3 łyżka cukier
Przygotowanie
Drożdże wymieszałam z dwiema łyżkami ciepłego mleka,łyżką cukru i mąki.Wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia.Następnie wsypałam mąkę,resztę cukru,szczyptęsoli,wlałam mleko,wbiłam jajko.Łyżką wyrobiłam niezbyt gęste ani nie za rzadkie ciasto.Wsypałam spażone i odsączone rodzynki.Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.A wyrosło naprawde szybko.
Łyżką maczaną w zimnej wodzie nabierałam porcje ciasta i smażyłam na rozgrzanym oleju.Oczywiście z obu stron.
Po upieczeniu układałam na ręczniku papierowym,a gdy odsączyły się nieco z tłuszczu to posypałam cukrem pudrem.