Pączusie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pączusie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976695896.jpeg&w=3840&q=75)
Dla amatorów szybkich niby pączków z dodatkiem rodzynek.
0
0 / 0
Dla amatorów szybkich niby pączków z dodatkiem rodzynek.
7
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szczyp. sól
50 g drożdże
1.50 szkl. mleko
1 szkl. rodzynki
1 szt. jajko
3 łyżka cukier
Przygotowanie
Drożdże wymieszać z dwiema łyżkami ciepłego mleka, łyżką cukru i mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wsypać mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, wlać mleko, wbić jajko. Łyżką wyrobić niezbyt gęste ani nie za rzadkie ciasto. Wsypać sparzone i odsączone rodzynki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Łyżką maczaną w zimnej wodzie nabierać porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Po upieczeniu układać na ręczniku papierowym. Następnie posypać cukrem pudrem.