Pączusie

m7
Pączusie

0

0 / 0

Dla amatorów szybkich niby pączków z dodatkiem rodzynek.

7

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szczyp. sól

50 g drożdże

1.50 szkl. mleko

1 szkl. rodzynki

1 szt. jajko

3 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Drożdże wymieszać z dwiema łyżkami ciepłego mleka, łyżką cukru i mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wsypać mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, wlać mleko, wbić jajko. Łyżką wyrobić niezbyt gęste ani nie za rzadkie ciasto. Wsypać sparzone i odsączone rodzynki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

2

Łyżką maczaną w zimnej wodzie nabierać porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

3

Po upieczeniu układać na ręczniku papierowym. Następnie posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły