Pączki z watróbką

m7
Pączki z watróbką

1

4.5 / 2

Wytrawne pączki z wątróbką są pracochłonne, ale smaczne i z pewnością zaskoczą Twoich bliskich.

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 szcz. pieprz

1 łyżeczka sól

75 g mąka lubella

25 g mąka gryczana

0.66 szkl. olej

2 szt. jaja kurze całe

3 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cebula

2 szt. szałwia

1 łyżka ocet

5 łyżka olej

1 łyżka nać pietruszki

5 dek. drożdże

8 dek. cukier

30 dek. wątróbka

0.50 l mleko

Przygotowanie


1

Połączyć drożdże, połowę ciepłego mleka, niewielką ilość cukru i mąki.

2

Gdy wyrosną, dodać resztę składników - olej na końcu.

3

Wyrabiać, aż ciasto będzie odklejać się od rąk.

4

Odstawić do wyrośnięcia.

5

Cebulę posiekać, poddusić na oleju.

6

Dodać oczyszczone wątróbki, poddusić.

7

Dodać szałwię, oprószyć solą i pieprzem. Posiekać.

8

Z wyrośniętego ciasta formować kulki.

9

Napełniać je farszem i zlepić.

10

Odstawić do wyrośnięcia.

11

Olej rozgrzać w rondelku, włóżyć pączki.

12

Smażyć pod przykryciem.

13

Odsączyć z tłuszczu.

14

Podawać z ostrymi surówkami, np. z marchewki i chrzanu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły