Pączki z watróbką
m7
Wytrawne pączki z wątróbką są pracochłonne, ale smaczne i z pewnością zaskoczą Twoich bliskich.
1
4.5 / 2
Wytrawne pączki z wątróbką są pracochłonne, ale smaczne i z pewnością zaskoczą Twoich bliskich.
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szcz. pieprz
1 łyżeczka sól
75 g mąka lubella
25 g mąka gryczana
0.66 szkl. olej
2 szt. jaja kurze całe
3 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cebula
2 szt. szałwia
1 łyżka ocet
5 łyżka olej
1 łyżka nać pietruszki
5 dek. drożdże
8 dek. cukier
30 dek. wątróbka
0.50 l mleko
Przygotowanie
Połączyć drożdże, połowę ciepłego mleka, niewielką ilość cukru i mąki.
Gdy wyrosną, dodać resztę składników - olej na końcu.
Wyrabiać, aż ciasto będzie odklejać się od rąk.
Odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę posiekać, poddusić na oleju.
Dodać oczyszczone wątróbki, poddusić.
Dodać szałwię, oprószyć solą i pieprzem. Posiekać.
Z wyrośniętego ciasta formować kulki.
Napełniać je farszem i zlepić.
Odstawić do wyrośnięcia.
Olej rozgrzać w rondelku, włóżyć pączki.
Smażyć pod przykryciem.
Odsączyć z tłuszczu.
Podawać z ostrymi surówkami, np. z marchewki i chrzanu.