1

Składniki

0.5 Kilograma
1 Szczypta
sól
200 Gramów
Migdały mielone
50 Gramów
drożdże
50 Gramów
masło extra
500 Gramów
smalec
1 Szklanka
mleko
6 Sztuk
żółtko jaja kurzego
5 Łyżek
Dżem morelowy niskosłodzony
1 Łyżka
spirytus
0.5 Szklanki
płatki migdałowe
0.5 Szklanki
cukier puder
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże z 3 łyżkami mąki mieszamy i zalewamy lekko podgrzanym mlekiem. Czekamy aż trochę podrosną. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z mąką, żółtkami, solą, dodajemy 100 g zmielonych migdałów i wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania, wlewamy roztopione i wystudzone masło. Ponownie wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy wałek, kroimy na 16-18 części.
  2. Na nadzienie mieszamy 100 g zmielonych migdałów z dżemem morelowym i spirytusem. Krążki ciasta rozpłaszczamy w dłoniach. Na środku układamy po łyżeczce nadzienia i zlepiamy pączki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wkładamy je na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano. Wyjmujemy, odsączamy na papierowym ręczniku, jeszcze gorące obtaczamy w cukrze pudrze i płatkach migdałowych.

Opis

Pyszne pączki.

Podobne przepisy

Pączki migdaŁowe

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki migdaŁowe

Pączki z budyniem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z budyniem

Pączki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki

Tanie pączki

Przepis
Średni Do 3 godz
Tanie pączki

Pączki mojej babci

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki mojej babci

Faworki

Przepis
Średni Do 1 godz
Faworki

Faworki

Przepis
Łatwy Do 40 min
Faworki

Pączki z kakaowym nadzieniem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki z kakaowym nadzieniem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!