Example thumb
1

Składniki

1 Szczypta
sól
200 Gramów
Migdały mielone
50 Gramów
drożdże
50 Gramów
masło extra
500 Gramów
smalec
1 Szklanka
mleko
6 Sztuk
żółtko jaja kurzego
5 Łyżek
Dżem morelowy niskosłodzony
1 Łyżka
spirytus
0.5 Kilograma
ingridient
mąka Lubella Puszysta luksusowa
0.5 Szklanki
płatki migdałowe
0.5 Szklanki
cukier puder
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Drożdże z 3 łyżkami mąki mieszamy i zalewamy lekko podgrzanym mlekiem. Czekamy aż trochę podrosną. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z mąką, żółtkami, solą, dodajemy 100 g zmielonych migdałów i wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania, wlewamy roztopione i wystudzone masło. Ponownie wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy wałek, kroimy na 16-18 części.
  2. Na nadzienie mieszamy 100 g zmielonych migdałów z dżemem morelowym i spirytusem. Krążki ciasta rozpłaszczamy w dłoniach. Na środku układamy po łyżeczce nadzienia i zlepiamy pączki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wkładamy je na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano. Wyjmujemy, odsączamy na papierowym ręczniku, jeszcze gorące obtaczamy w cukrze pudrze i płatkach migdałowych.

Opis

Pyszne pączki.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!