Pączki migdałowe
uwielbiampl
Pyszne pączki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
573
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4 / 1
Pyszne pączki.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
200 g migdały mielone
50 g drożdże
50 g masło
500 g smalec
1 szkl. mleko
6 szt. żółtko jaja kurzego
5 łyżka dżem morelowy niskosłodzony
1 łyżka spirytus
0.50 kg mąka lubella puszysta luksusowa
0.50 szkl. płatki migdałowe
0.50 szkl. cukier puder
Przygotowanie
Drożdże z 3 łyżkami mąki mieszamy i zalewamy lekko podgrzanym mlekiem. Czekamy aż trochę podrosną. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z mąką, żółtkami, solą, dodajemy 100 g zmielonych migdałów i wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania, wlewamy roztopione i wystudzone masło. Ponownie wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy wałek, kroimy na 16-18 części.
Na nadzienie mieszamy 100 g zmielonych migdałów z dżemem morelowym i spirytusem. Krążki ciasta rozpłaszczamy w dłoniach. Na środku układamy po łyżeczce nadzienia i zlepiamy pączki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wkładamy je na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano. Wyjmujemy, odsączamy na papierowym ręczniku, jeszcze gorące obtaczamy w cukrze pudrze i płatkach migdałowych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
573
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.