Pączki migdałowe

uwielbiampl
Pączki migdałowe

1

4 / 1

Pyszne pączki.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

1 szcz. sól

200 g migdały mielone

50 g drożdże

50 g masło

500 g smalec

1 szkl. mleko

6 szt. żółtko jaja kurzego

5 łyżka dżem morelowy niskosłodzony

1 łyżka spirytus

0.50 kg mąka lubella puszysta luksusowa

0.50 szkl. płatki migdałowe

0.50 szkl. cukier puder

Przygotowanie


1

Drożdże z 3 łyżkami mąki mieszamy i zalewamy lekko podgrzanym mlekiem. Czekamy aż trochę podrosną. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z mąką, żółtkami, solą, dodajemy 100 g zmielonych migdałów i wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania, wlewamy roztopione i wystudzone masło. Ponownie wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy wałek, kroimy na 16-18 części.

2

Na nadzienie mieszamy 100 g zmielonych migdałów z dżemem morelowym i spirytusem. Krążki ciasta rozpłaszczamy w dłoniach. Na środku układamy po łyżeczce nadzienia i zlepiamy pączki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wkładamy je na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano. Wyjmujemy, odsączamy na papierowym ręczniku, jeszcze gorące obtaczamy w cukrze pudrze i płatkach migdałowych.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły