Pączki łyżką kładzione

m7
Pączki łyżką kładzione

0

0 / 0

Drożdżowe pączuchy puszyste jak poduchy, czyli delikatne pączki kładzione łyżką. Polecamy prosty przepis na pączki bez formowania. Doskonale na kolację podane z mlekiem lub kakao.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

4 szcz. aromat śmietankowy

1 l olej

2 szkl. mleko

4 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

2 szt. jajko

4 łyżka cukier

1 łyżka ocet

4 dek. drożdże

Przygotowanie


1

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z cukrem, dodać resztę mleka i rozmieszane widelcem jajka. Mleko powinno być ciepłe nie gorące.

2

Dodawać stopniowo mąkę i mieszać ciasto łyżką, pod koniec dodać ocet i aromat. Wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia.

3

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozgrzać tłuszcz na głębszej patelni lub w szerokim rondlu i zmoczoną w wodzie łyżką nabierać ciasto, kłaść na tłuszcz i ponownie moczyć łyżkę w wodzie.

4

Smażyć na brązowy kolor wyjmować na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły