Pączki łyżką kładzione

m7

Drożdżowe pączuchy puszyste jak poduchy, czyli delikatne pączki kładzione łyżką. Polecamy prosty przepis na pączki bez formowania. Doskonale na kolację podane z mlekiem lub kakao.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1976
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
87
gram
Tłuszcze
173
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Drożdżowe pączuchy puszyste jak poduchy, czyli delikatne pączki kładzione łyżką. Polecamy prosty przepis na pączki bez formowania. Doskonale na kolację podane z mlekiem lub kakao.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
4 szczyp. aromat śmietankowy
1 l olej
2 szkl. mleko
4 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
2 szt. jajko
4 łyżka cukier
1 łyżka ocet
4 dag. drożdże
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z cukrem, dodać resztę mleka i rozmieszane widelcem jajka. Mleko powinno być ciepłe nie gorące.
Dodawać stopniowo mąkę i mieszać ciasto łyżką, pod koniec dodać ocet i aromat. Wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozgrzać tłuszcz na głębszej patelni lub w szerokim rondlu i zmoczoną w wodzie łyżką nabierać ciasto, kłaść na tłuszcz i ponownie moczyć łyżkę w wodzie.
Smażyć na brązowy kolor wyjmować na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1976
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
87
gram
Tłuszcze
173
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.