Pączki łyżką kładzione
m7
Drożdżowe pączuchy puszyste jak poduchy, czyli delikatne pączki kładzione łyżką. Polecamy prosty przepis na pączki bez formowania. Doskonale na kolację podane z mlekiem lub kakao.
0
0 / 0
Drożdżowe pączuchy puszyste jak poduchy, czyli delikatne pączki kładzione łyżką. Polecamy prosty przepis na pączki bez formowania. Doskonale na kolację podane z mlekiem lub kakao.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
4 szczyp. aromat śmietankowy
1 l olej
2 szkl. mleko
4 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
2 szt. jajko
4 łyżka cukier
1 łyżka ocet
4 dag. drożdże
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z cukrem, dodać resztę mleka i rozmieszane widelcem jajka. Mleko powinno być ciepłe nie gorące.
Dodawać stopniowo mąkę i mieszać ciasto łyżką, pod koniec dodać ocet i aromat. Wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozgrzać tłuszcz na głębszej patelni lub w szerokim rondlu i zmoczoną w wodzie łyżką nabierać ciasto, kłaść na tłuszcz i ponownie moczyć łyżkę w wodzie.
Smażyć na brązowy kolor wyjmować na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem.