Pączki łyżką kładzione

m7
Pączki łyżką kładzione

0

0 / 0

Drożdżowe pączuchy puszyste jak poduchy, czyli delikatne pączki kładzione łyżką. Polecamy prosty przepis na pączki bez formowania. Doskonale na kolację podane z mlekiem lub kakao.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

4 szczyp. aromat śmietankowy

1 l olej

2 szkl. mleko

4 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

2 szt. jajko

4 łyżka cukier

1 łyżka ocet

4 dag. drożdże

Przygotowanie


1

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z cukrem, dodać resztę mleka i rozmieszane widelcem jajka. Mleko powinno być ciepłe nie gorące.

2

Dodawać stopniowo mąkę i mieszać ciasto łyżką, pod koniec dodać ocet i aromat. Wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia.

3

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozgrzać tłuszcz na głębszej patelni lub w szerokim rondlu i zmoczoną w wodzie łyżką nabierać ciasto, kłaść na tłuszcz i ponownie moczyć łyżkę w wodzie.

4

Smażyć na brązowy kolor wyjmować na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1976

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

87

gram

Tłuszcze

173

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły